Kína - hírek

Xiao Qian nagykövet nyitotta meg a budapesti Holdújév Fesztivált

Xiao Qian nagykövet nyitotta meg a budapesti Holdújév Fesztivált

Holdújév Fesztivált rendeztek február 1-jén a budapesti Millenáris Parkban a kínai újév tiszteletére. Távol-keleti és magyar művészek, artisták, zenészek és sportolók köszöntötték együtt a ló évét.


Különleges, kínai táncokat is láthattak az érdeklődők


Hagyományokhoz híven idén is megrendezték Budapesten a Holdújév ünnepet. Mindenkinek, akit vonz a kelet varázsa, vagy csak szeretne többet megtudni a kínai új év lehetőségeiről, érdemes volt ellátogatni. Az Európai Integrációs Alap támogatásával, a Szubjektív Értékek Alapítvány és a Kínai Művészeti Központ szervezésében megvalósuló rendezvény egyedisége, hogy a Magyarországon működő, Kínával, és a Távol-Kelettel foglalkozó civil-, kulturális-, és művészeti szervezetek, intézmények ilyen nagyszabású kulturális programot valósítottak meg közösen.



Zenei előadásokból sem volt hiány a Holdújév Fesztiválon



Az érdeklődők kipróbálhatták a kínai pingpongot, megismerkedhettek a kungfu, a taji (tajcsi), a qigong (csikung) és a teakwondo alapjaival, a speciális önvédelmi technikákkal és a keleti teakultúra szertartásával is. Szó volt többek között a magyar–kínai fordításról, a kínai orvoslásról, a koreai történelemről és a kínai művészettörténetről is. A szervezők célja, hogy a színes programokkal közelebb hozzák a távol-keleti kultúrát.



A budapesti Millenáris Parkban harcművészeti bemutatókkal is készültek a szervezők



A fesztivált Xiao Qian, a Kínai Népköztársaság rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete, dr. Szeneczey Balázs, főpolgármester-helyettes és Simonné dr. Berta Krisztina, a Belügyminisztérium európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkára nyitotta meg.Szeneczey Balázs köszöntőjében a tavalyi évet kiemelkedően fontos időszaknak nevezte a két ország közötti „híd” építésében és megerősítésében. Kiemelte: magyar kulturális központ nyílt Pekingben, így Magyarország az első közép-európai ország, amely önálló intézményt hozott létre a kínai fővárosban saját kultúrája bemutatására. A magyar főváros testvérvárosi megállapodást írt alá Pekinget követően Sanghajjal is.


-csa-