Kína - hírek

Orbán Viktor megérkezett Pekingbe - Ülésezett a kínai-magyar gazdasági vegyesbizottság

Orbán Viktor megérkezett Pekingbe - Ülésezett a kínai-magyar gazdasági vegyesbizottság

Február 11–13. között hivatalos látogatást tesz Kínában Orbán Viktor kormányfő, akit a legfelsőbb vezetőkkel fog tárgyalásokat folytatni.



A kínai–magyar kapcsolatok megerősítéséről tárgyal Orbán Viktor


Az előzetes tájákoztatás szerint magyar kormányfőt fogadja Li Ko-csiang kínai miniszterelnök, Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke és Csang Tö-Csiang parlamenti elnök is. A tárgyalásokra népes üzletember-delegáció kísérte el a kormányfőt Kínába. A kormányfő többek között előadást tart a kínai társadalomtudományi akadémián és a magyar kulturális intézet évadnyitóján is részt vesz.

Orbán Viktor


Orbán Viktor miniszterelnök megérkezése Pekingbe (Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala)


A kínai-magyar gazdasági vegyesbizottság is a héten tartotta kétnapos ülését Pekingben, ahol a bizottság két társelnöke Csung San, kereskedelmi miniszter-helyettes, és Szijjártó Péter kormánybiztos elsősorban a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok további élénkítéséről tárgyalt. Emellett  a magyar kormány képviselői a hazai innovációs és befektetési projektekre is fel kívánják hívni a kínai szakmai és pénzügyi befektetők figyelmét, az agrárium, az informatika, a biotechnológia, a megújuló energiaforrások, és a turisztika területén.




Szijjártó Péter interjúja a Magyarország élőben c. műsorban


A magyar–kínai kétoldalú kapcsolatokért felelős kormánybiztos az ülést követően úgy nyilatkozott: a Kínába irányuló magyar export a tavalyi esztendőben 10 százalékkal növekedett, a további növekedés forrása pedig a mezőgazdasági kivitel lehet, ugyanis a kínai kormány jelzése alapján célegyenesbe ért a magyar sertés-, kacsa-, liba- és nyúlexportengedélyek kiadása. Az ülésen többek között szóba került a két ország közötti közvetlen légi járat újraindítása és a Budapest–Belgrád-vasútvonal felújítása is.

Kína export


A Kínába irányuló magyar export alakulása (Forrás: KSH/MN)


MTI/MCOnet