Kína - hírek

Orbán Viktor előadást tartott, Szijjártó Péter egyezményeket kötött Kínában

Orbán Viktor előadást tartott, Szijjártó Péter egyezményeket kötött Kínában

A Kínai Nemzetközi Kereskedelemfejlesztési Tanács (CCPIT) pekingi székházában tartott kínai–magyar üzleti fórumon mondott beszédet Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter államtitkár.


Orbán Viktor beszédet mond a Kínai Nemzetközi Kereskedelemfejlesztési Tanács (CCPIT) pekingi székházában



"Aki a magyarokkal köt üzletet, az az Európai Unió növekedési motorjával kerül kapcsolatba" - mondta Kínában Orbán Viktor, hangsúlyozva, hogy az a cég, amely jelen van Magyarországon, jelen van az 500 milliós EU-s piacon is. A kormányfő a magyar gazdaság területei közül a kínai üzletemberek figyelmébe ajánlotta a víz- és hulladékgazdálkodást, a közlekedésszervezést, a környezetvédelmi károk kezelését, az autóipart, a mérnöki szolgáltatásokat, az energiaszektort, a turizmust, az orvosiműszer-gyártást, a gyógyszer- és élelmiszeripart, valamint a mezőgazdasági termesztési rendszereket.

Orbán Viktor kína

 

Hivatalos kínai útja során Orbán Viktor magyar miniszterelnök a CCPIT pekingi székházában is felszólalt



A CCPIT és a magyar Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) által közösen szervezett fórumon Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a magyar kabinet nevében a kínai Wanhuával, a BorsodChem tulajdonosával. Emellett több más vállalatközi egyezmény is született a tanácskozáson. A kínai távközlési eszközöket szállító Huawei tovább növeli magyarországi jelenlétét, az európai ellátó központja mellett innovációs központot is hozna Magyarországra.

Szijjártó Péter

 

Szijjártó Péter is beszédet mondott a Kínai Nemzetközi Kereskedelemfejlesztési Tanács (CCPIT) pekingi székházában



Orbán Viktor Bank of China bankcsoport elnökével is tárgyalt szerdán és megállapodtak: a Bank of China Magyarországon hozza létre regionális központját, és egy fiókhálózatot is kiépít a közép-európai aktivitást mutató kínai cégek pénzügyi kiszolgálása érdekében.

A HírTV összefoglalója Orbán Viktor kínai útjának aktualitásairól


Csütörtökön, a látogatás zárónapján a magyar miniszterelnök előadást tart a kínai társadalomtudományi akadémián, majd látogatást tesz a pekingi Magyar Kulturális Intézetben. Később fogadja őt Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke, majd Csang Tö-Csiang, az országos népi gyűlés, azaz a törvényhozás állandó bizottságának elnöke.


MTI/MCOnet
Fotó: Burger Barna