Kína - hírek

Li Ko-csiang, Hszi Csin-ping és Csang Tö-csiang is fogadta Kínában Orbán Viktor miniszterelnököt

Li Ko-csiang, Hszi Csin-ping és Csang Tö-csiang is fogadta Kínában Orbán Viktor miniszterelnököt

Orbán Viktor kormányfő a kínai fővárosban többek között Li Ko-csiang miniszterelnökkel folytatott megbeszélést a kínai Országos Népi Gyűlés, azaz a törvényhozás épületében.

Orbán Viktor,

 

A Kínai Társadalomtudományi Akadémián mondott beszédet Orbán Viktor miniszterelnök



A plenáris tárgyaláson magyar részről részt vett több kormánytag, így Martonyi János külügy-, Varga Mihály nemzetgazdasági és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, továbbá Matolcsy György jegybankelnök és Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke. A kínai miniszterelnök úgy fogalmazott, "régi barátok vagyunk", majd emlékeztetett: az idei év a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 65. évfordulója. Kiderült, bízik abban, hogy a mostani látogatásnak köszönhetően erősödnek a kínai-magyar kapcsolatok.

Orbán Viktor, Kína, Peking

 

A kínai Országos Népi Gyűlés, azaz a törvényhozás épületében tartott plenáris ülést a magyar delegáció és a kínai vendéglátók



Csütörtökön a Kínai Társadalomtudományi Akadémián mondott beszédet Orbán Viktor miniszterelnök. "Mivel a térség országai tőkeszegények, van lehetőség arra, hogy Kína, ha nagy súllyal akar megjelenni a régióban, szerepet vállaljon Közép-Európa infrastruktúrájának modernizációjában" - hangsúlyozta.  "Mi szeretnénk, ha Kína is bekapcsolódna Közép-Európa és azon belül Magyarország fejlesztésébe" - mondta Orbán Viktor, aki a pekingi Magyar Kulturális Intézet évadnyitó ünnepségén így fogalmazott: Magyarország történelmi léptékekben tekint a kínai-magyar kapcsolatokra. Caj Vu kulturális miniszter a rendezvényen azt mondta, mindig is fontosnak tartották a magyar kulturális kapcsolatok fejlesztését.

Orbán Viktor magyar és Li Ko-csiang kínai miniszterelnök

 

Orbán Viktor magyar és Li Ko-csiang kínai miniszterelnök a pekingi találkozón



Hszi Csin-ping kínai elnök szintén csütörtökön fogadta Orbán Viktort, aki arról biztosította vendéglátóját: Magyarország támogatja egy többpólusú világrend kialakulását, Kína békés fejlődését és nagy fontosságot tulajdonít Kína jelentős és konstruktív szerepének a világon. Az elnök hangsúlyozta: Kína kész Magyarországgal közösen az együttműködés erősítésére, köztük a pénzügyeket, a távközlést, az infrastruktúrát érintő és a csúcstechnológiát képviselő területeken. Orbán Viktort fogadta Csang Tö-csiang, a kínai Országos Népi Gyűlés (parlament) állandó bizottságának elnöke is. Csang reményét fejezte ki, hogy erősödni fog a két ország parlamentje közötti együttműködés.





A Külügyi és Külgazdasági Államtitkár a Lánchíd Rádióban beszélt a kínai út részleteiről


MTI/MCOnet

Fotó: Burger Barna