Kína - hírek

Kína és Magyarország is szeretné a kétoldalú együttműködés elmélyítését

Kína és Magyarország is szeretné a kétoldalú együttműködés elmélyítését

Az erről szóló közös nyilatkozatot Orbán Viktor magyar miniszterelnök kínai látogatása kapcsán adták ki. Li Ko-csiang miniszterelnök is elfogadta magyar kollégája meghívását hazánkba.


HírTV:Globál - Pekingben tárgyalt Orbán Viktor


A dokumentum többek között rögzíti, a felek szerint a diplomáciai kapcsolatfelvétel óta eltelt több mint 60 év során a hagyományos magyar-kínai barátság folyamatosan fejlődött, a két ország együttműködése folytonosan mélyült, és nagy eredményeket ért el. 2014-ben esedékes a Kína és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 65. évfordulója, és egyben a két ország baráti együttműködési partnersége létrehozásának 10. évfordulója is.A dokumentum kitér arra, hogy a gazdasági, kereskedelmi, befektetési, infrastruktúra-fejlesztési és humán együttműködési területeket érintően több kétoldalú megállapodás és üzleti szerződés született a látogatás alatt.

Peking

Több gazdasági, kereskedelmi, befektetési megállapodás született Pekingben


Többek között jelentős kulturális együttműködési megállapodást írt alá ünnepélyes ceremónia keretében, Orbán Viktor és Li-Ko-csiang miniszterelnökök jelenlétében a magyar fél részéről Horváth Viktória turizmusért felelős helyettes államtitkár és kínai részről pedig Shao Qiwei a CNTA elnöke. A megállapodásban rögzítették, hogy Magyarország ad otthont a Kína és a közép- és kelet-európai (KKE) országok turisztikai hivatalait és szolgáltatóit összefogó társulás koordinációs központjának.

Orbán Viktor ,  Li-Ko-csiang , Balog Zoltán

Orbán Viktor és Li-Ko-csiang miniszterelnökök jelenlétében írt alá Balog Zoltán a kínai hagyományos orvoslással kapcsolatos együttműködési szándéknyilatkozatot


Balog Zoltán a kínai hagyományos orvoslással kapcsolatos együttműködési szándéknyilatkozatot, Spaller Endre, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke a szakértőcseréről szóló kiegészítő együttműködési memorandumot látott el kézjegyével, Darabos Tamás, az Eximbank vezérigazgató-helyettese pedig az exportbiztosításról kötött megállapodást. Balog Zoltán emellett a Pekingi Magyar Intézetben megrendezett kulturális rendezvényen Pro Cultura Hungarica díjakat adott át Gao Jianjin-nek, a Kínai Központi Zeneakadémia Zenei Nevelés Tanszék vezetőjének és Claudia Yang zongoraművésznek.



Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala

MTI/MCOnet