Kína - hírek

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök is gratulált Orbán Viktor kormányfőnek

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök is gratulált Orbán Viktor kormányfőnek
2014.április 16-án, szerdán, rövid idővel a csúcstalálkozójuk és a magyar választások után telefonos beszélgetést folytatott Orbán Viktor magyar, és Li Ko-csiang kínai miniszterelnök.

Ezt Szijjártó Péter kínai kapcsolatokért felelős kormánybiztos jelentette be."Különös jelentősége van" a beszélgetésnek - fogalmazott a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkára.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Li Ko-csiang kínai miniszterelnök


Li Ko-csiang gratulált Orbán Viktornak a Fidesz–KDNP parlamenti választáson elért győzelméhez. A magyar miniszterelnök köszönetet mondott kínai kollégájának a magyar–kínai gazdasági együttműködés fejlesztése érdekében a közelmúltban meghozott kínai kormányzati döntésekért.

Egyeztetésükben többek között szó esett a pekingi csúcstalálkozójukon kötött megállapodásokról is, köztük a Budapest–Belgrád-vasútvonal felújításának és a V0 vasútvonal építésének előkészületeiről.

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint Kína és Magyarország kormányfője egyetértettek abban, hogy hazánknak a jövőben is fontos szerepe lesz Kína és az Európai Unió kapcsolatainak alakításában.


MTI/MCOnet

Fotó: Burger Barna