Kína - hírek

China Smart Expo: Shandong Tartomány is bemutatkozik Budapesten

China Smart Expo: Shandong Tartomány is bemutatkozik Budapesten
2014. június 16-án nyílt meg a China Smart Expo 2014. elnevezésű rendezvény Shangdong tartományt bemutató szekciója. Az ünnepségre ellátogató külföldi delegációban számos környező ország városának polgármestereit és gazdasági szereplőit is köszöntötték az eseményen.

 

 

Zhu Zhongxing, a Kínai Kereskedelmi Minisztérium Shandongi Kereskedelem-fejlesztési Hivatalának igazgató-helyettese (kínai-angol nyelvű megnyitó beszéd)

 

Az eseményt kínai részről Zhang Xingcheng,a Shandongi Kereskedelmi Főosztályának hivatalvezető-helyettese és Zhu Zhongxing, a Kínai Kereskedelmi Minisztérium Shandongi Kereskedelem-fejlesztési Hivatalának igazgató-helyettese, magyar oldalról a XV. kerület alpolgármestere Bitvai Nándor, és  Pető Ernő, a ChinaCham Hungary Magyar-Kínai Gazdasági Kamara elnöke nyitotta meg.

Zhu Zhongxing, a Kínai Kereskedelmi Minisztérium Shandongi Kereskedelem-fejlesztési Hivatalának igazgató-helyettese beszédében kiemelte az elmúlt évek kínai-magyar diplomáciai kapcsolatok gyümölcsöző fejlődését, Orbán Viktor kínai látogatását, ami nagyban hozzájárult Kína és a KKE országok szorosabb együttműködéséhez.

 



Pető Ernő, a ChinaCham Hungary Magyar-Kínai Gazdasági Kamara elnökének megnyitó beszéde
(angol nyelven)

 

 

Elmondása szerint a CECZ Közép-Európai Kereskedelmi és Logisztikai Együttműködési Övezetet a kormányok aktív támogatását élvezi, állandó platformján információval, logisztikai segítséggel és egyéb szolgáltatásokkal segítve a kínai vállalkozások Európába érkezését.

A Kínából érkezett közel 100 vállalkozó nagy része az egyik gazdaságilag legstabilabb, legfejlettebb tartományból, Shandongból érkezett. Shandong ipar-orientáltságából következik, hogy a kiállítók a világítástechnika és a gépipar területén keresnek új piaci lehetőségeket. Ezen kívül Zhejiang tartományból, Shenzhen városából és Pekingből is érkeztek kiállítók, készen állva a közép és kelet-európai, de különösen magyar cégekkel való együttműködésre a világítástechnika és gépipar területén.

 

China Smart Expo

 

2014. június 16-án nyílt meg a China Smart Expo 2014. elnevezésű rendezvény Shangdong tartományt bemutató szekciója

 

 

Zhu Zhongxing hozzátette, ez a negyedik év, hogy a CECZ platformján keresztül a Kínai Kereskedelmi Minisztérium Kereskedelem-fejlesztési Hivatala kiállítást rendez. Remélik, hogy a kiállítás által Kína és a kke országok, különösen Magyarország, kereskedelmi kapcsolatát új szintre emelhetik.

 

China Smart Expo 2014

2014. június 12-14. és 16-18. között kerül megrendezésre a „China Smart Expo 2014”kiállítás, vásár és konferencia

 

 

Pető Ernő megnyitó beszédében hangsúlyozta, a China Smart Expo különlegessége abban rejlik, hogy nem csupán Magyarországról, de a kke országokból és Németországból is érkeztek vendégek. Az Expo-n nem csupán kínai beszállítók keresik európai partnereiket, de európai cégek is kívánnak olyan kínai vállalkozásokat találni, akikkel a jövőben megfelelően együttműködhetnek. Hozzátette, a kínai kis- és középvállalkozások számára a CECZ által létrehozott befektetési alap nyújt lehetőséget arra, hogy KKE fontos importőreivé váljanak.

 

Ugyanaznap 11.00 órától a felek egyeztető fóruma nyílt meg a Budapest China Mart konferenciatermében, ahol a CECZ Közép-európai Kereskedelmi és Logisztikai Együttműködési Övezet (Magyarország), a Vajdasági Autonóm Tartomány, valamint Shandong Tartomány  mutatkoztak be. A fórum célja, hogy a felek egy közös platformot alakítsanak ki, kereskedelmi megállapodásokat kössenek, és szorosabbra fűzzék a kapcsolataikat.




Pető Ernő, a ChinaCham Hungary Magyar-Kínai Gazdasági Kamara elnökének előadása

 


Magyarország „keleti nyitás” politikája és Kína 2010-ben kitűzött „Új Selyemút” terve nagyban hasonlít-hangsúlyozta beszédében Pető Ernő. Az utóbbi időben a két ország közötti kereskedelem mértéke folyamatosan nő, Kína főleg gépeket és high-tech termékeket szállít hazánkba, Magyarország pedig megszerezte a sertés-, liba- és kacsahús Kínába exportálásához való jogot. Kína szeretne pénzügyi oldalon is erősíteni kapcsolatait Magyarországgal, Orbán Viktor Pekingi látogatása során megállapodott a Bank of China igazgatójával arról, hogy a Bank of China közép- és kelet-európai regionális központja Magyarországon épül ki, fontos szerepet játszva a yuan nemzetközi kereskedelemben való térnövelésében. Pető Ernő reméli, hogy London és Frankfurt mellett Budapest válik a KKE régió RMB valutaváltó központjává.
 

China Smart Expo 2014

A felek egyeztető fóruma nyílt meg a Budapest China Mart konferenciatermében


A ChinaCham nemcsak segítséget szeretne nyújtani a kölcsönös üzletpartner keresésben, de professzionális tanácsadásokon keresztül információval, üzleti konferenciák szervezésével és workshopokkal is elő kívánja segíteni a Kínával való gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok erősödését. A ChinaCham 2012 óta a Linyiben megrendezett nemzetközi vásárra is szervez delegációkat, ezzel segítve a magyar cégek Kínába jutását.



Zhang Xingcheng,a Shandongi Kereskedelmi Főosztályának hivatalvezető-helyettesének beszéde az egyeztető szemináriumon


Zhang Xingcheng beszédében bemutatta Shandong tartomány földrajzi és gazdasági környezetét, rámutatva annak ásványkincs és energiaforrás-gazdagságára, GDP növekedésének mértékére és fontosabb iparágaira, világhírű márkáira, mezőgazdasági téren kiemelkedő termékeire, infrastruktúrájának fejlettségére és előnyeire. A kínai kormány erősen támogatja a kke országokkal való együttműködést, ennek egy lényeges pontja a Selyemút Gazdasági Övezet létrehozása, továbbá a vasútvonalak kiépítése Közép-Kelet-Európában. A nemrég megrendezett ningboi konferencián Kína és a 16 kke ország kereskedelmi és gazdasági megállapodások sorát írta alá, egyedülálló lehetőségeket biztosítva Kínának a kke régióval való szorosabb együttműködésre. Zhang Xingcheng beszédében kihangsúlyozta, Shandong tartomány szintén aktívan támogatja a közép-kelet-európai országokkal való együttműködést, ez alkalommal több mint 40 shandongi cég érkezett a kiállításra, azzal a céllal, hogy kiépítsék a kereskedelmi együttműködéshez vezető utat és megtalálják az együttműködési lehetőségeket.

Zhang Xingcheng beszédének végén az együttműködésekkel kapcsolatban három javaslatot tett:

Először is javasolta a kétoldalú kereskedelmi együttműködések erősítését. Shandong tartomány remek potenciállal rendelkezik a gépipari termékek Közép-Kelet-Európába való exportálása terén. Emellett Shandong nagy fogyasztói piaccal is rendelkezik, várva a kke országokból érkező termékeket. Szeretnék minél több kke régióbeli kiállításra megszervezni a shandongi delegációk látogatását.
Másodszor a kétoldalú beruházások erősítését javasolta. Shandong és a kke országok rendkívüli módon kiegészítik egymást a piac, technológia, termékek és a munkaerő terén. Javasolja továbbá az autóipar, bányászat, vegyipar, gyártás és élelmiszer-feldolgozóipar területén való együttműködések növelését.
Harmadszor az infrastruktúra területén megvalósuló együttműködések támogatását javasolta. A közelmúltban a kke régióban számos olyan infrastruktúrával kapcsolatos projekt van tervezés alatt, amelyek megvalósításába a shandongi cégek szívesen bekapcsolódnának.



Bilek Péter / HITA, kormányzati kapcsolatokért felelős elnökhelyettes

 

 Bilek Péter a rendezvényen elmondta, a magyar kormány külföldi befektetési politikája az utóbbi időben olyan dinamikusan növekvő gazdaságok felé fordul, mint Kína, ezt nevezzük „keleti nyitás”-nak. Ezzel együtt szeretnék növelni az exportképes magyar cégek számát is, remélve, hogy ebben Kína is szerepet vállal.A legutóbbi statisztikák azt mutatják, hogy Európai gazdasági motorja KKE régióba helyeződött át, a régióbeli országok rohamosan fejlődnek, ezen felül a nyugat-európai országokkal összehasonlítva a kke régióbeli beruházások jelentősen költséghatékonyabbak. Magyarország földrajzi helyzete és a Bank of China regionális központjának kiépülése szintén remek lehetőségeket nyújt a kínai befektetők számára. A már Magyarországon letelepedett Wanhua, Huawei és ZTE kínai nagyvállalatok példája jól mutatja, hogy érdemes Magyarországra jönni - tette hozzá. Beszédében megemlítette a HITA jelenlegi átszervezését is, melynek értelmében ezentúl a külföldi befektetések ösztönzése lesz a Nemzeti Külgazdasági Hivatal fő tevékenységi köre.

Mr. Branislav Bugarski, Provincial Secretary for Interregional Cooperation And Local Self-governance

Branislav Bugarski bemutatta a jelenlévőknek a Szerbia és Kína, különösen Guangdong, Shandong tartomány meglévő befektetési kapcsolatait. Kiemelte, Szerbia mezőgazdasági, energia- (különös tekintettel a megújuló energiaforrásokra) és IT-szektorbeli, autóipari potenciállal rendelkezik. Érdekeltek továbbá kínai tőke infrastruktúra-projektekbe való bevonásába. A Vajdasági Autonóm Tartományban Szerbia leghosszabb alagútját és a hozzá tartozó utakat szeretnék kiépíteni, remélve, hogy kínai befektetők is hozzájárulnak a projekt kivitelezéséhez, ezáltal betörve az európai piacra.

Takács Zsolt, CECZ Kft. Ügyvezető igazgatója

 

Mr. Tu Zhiyong, Supply Chain Service

 

Mr. Wang Jianjun beszéde 

Wang Jianjun, a Yiwu cégcsoport ügyvezető igazgatója bemutatta a Yiwu céget, amely tulajdonában van a világ legnagyobb kisáru piaca. Elmondása szerint rengeteg kínai termék a Yiwu cégen keresztül kerül eladásra. Az utóbbi évek tendenciáját követve a Yiwu vállalat is támogatja az elektronikus kereskedelem terjedését, online szolgáltatásokkal elősegítve az offline kereskedelmet. A Yiwu piacán lévő 70 ezer bolt kínálata megtalálható honlapjukon, ezek a boltok nem csupán online kínálattal rendelkeznek, de valós üzletekkel is. A Yiwu által nyújtott online és offline szolgáltatások és tranzakciók összekötve és integrálva vannak, ezáltal garantálva a tranzakciók sikerességét. Ezeken felül kényelmes vásárlást biztosítanak és csökkenti a tranzakciós költségeket. Wang Jianjun beszéde végén elmondta, reméli, hogy cégük segítségével egyre több kínai áru érkezhet Magyarországba és a közép-kelet-európai régióba.

Vojánszki Katalin kommunikációs tanácsadó - ICON electric

 



Az egyeztető fórumon részt vett a budapesti XV. kerület alpolgármestere, Bitvai Nándor, a ChinaCham elnöke Pető Ernő, a CECZ ügyvezetője, Takács Zsolt, valamint számos szakmai szervezet, a BKIK, az EU Cham, a vajdasági kormányzat több szervezete, horvátországi, szlovéniai és szerb városok polgármesterei.

 

Slobodanka Jacié - Serbian Chamber of Commerce and House of Clasters


A rendezvény különös jelentőséggel bír, hiszen hasonló egyeztető fórumra eddig még nem volt példa. A szervezők elmondták: a fórum tisztán gazdasági érdekek mentén szerveződött, hiszen a vajdasági és a magyar kereskedelmi érdekek már csak földrajzilag is összekapcsolódnak. A kínai-magyar fejlesztésű CECZ Közép-európai Kereskedelmi és Logisztikai Együttműködési Övezet pedig remek alapot tud teremteni ennek a két régiónak a fejlődéséhez.  Az eseményen többek között részt vett Branislav Bugarski a Vajdasági Autonóm Kormány régiók közötti együttműködéséért felelős minisztere, Željko Dvožak, Vajdasági Autonóm Kormány gazdaságért felelős helyettes minisztere is.

MCOnet