Kína - hírek

Minden eddiginél magasabb Magyarország Kínába irányuló exportja

Minden eddiginél magasabb Magyarország Kínába irányuló exportja

Tovább növekszik Magyarország Kínába irányuló exportja, melyet az idei Ningboban megrendezett befektetési roadshow és Kína és KKE befektetési együttműködési platform is tovább erősít.

Eredményes a keleti nyitás politikája. A pozitív tendencia már jól érzékelhető a külkereskedelemben, de sok munka van még. Így értékelte az eddigi folyamatokat Szijjártó Péter, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára. Hozzátette: Magyarország idén rekordértékben exportálhat Kínába.

A Távol-Keleten az év első harmadában átlagosan 8 százalékkal több magyar áru talált gazdára. Kínába 11, Japánba 10, Dél-Koreába 49 százalékkal nőtt a magyar kivitel az előző év hasonló időszakához képest.  A Kínába irányuló export növekedése később várhatóan még nagyobb lesz – mondta a G7-ben Szijjártó Péter, a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára. Hozzátette: Magyarország idén több mint 2 milliárd eurónyi terméket exportálhat Kínába, ami rekorderedménynek számít.

Szijjártó Péter

Szijjártó péter szerint Magyarország idén rekordértékben exportálhat Kínába


A politikus beszámolt róla, hogy sikerült lezárni a tárgyalásokat a kínaiakkal az élelmiszeripari exportengedélyek kiadásáról. Ez azt jelenti, hogy a magyar sertés-, kacsa- és libahús előtt megnyílik a kínai piac. A tavalyi rekordforgalmat, amely 3 millió euró híján 2 milliárd euró volt, idén meg tudja dönteni Magyarország, és 2014 lesz az első év, amikor 2 milliárd eurónál is nagyobb értékben tud Kínába exportálni.

A júniusi ningboi speciális kke termékeket bemutató kiállításon a magyar standok igen jól szerepeltek, a közép-kelet-európai befektetések ösztönzésének következő állomása a prágai Kína-KKE Befektetési Fórum és szeptemberi Xiamenben megrendezésre kerülő 18. Kínai Nemzetközi Befektetési és Kereskedelmi Fórum lesz, ahol külön kiállítási övezetet kapnak a közép-kelet-európai befektetők, ezeken túlmenően pedig konferenciákkal és előadásokkal segítik a kke országok bemutatkozását és befektetési kereskedelmi környezetük ismertetését.

Szijjártó Péter elmondta még, hogy az állam kereskedőházak alapításával segíti az exportőröket. Eddig tizenegy országban nyílt ilyen képviselet, de év végére huszonöt állomás lesz, hamarosan például Macedóniában nyílik új magyar kereskedőház. Az ott dolgozó kiküldöttek piackutatást végeznek és tanácsokkal segítik a magyar cégeket.

Az államtitkár úgy látja, az export, amely most a magyar gazdasági teljesítmény 83 százalékát adja, továbbra is motorja lesz a növekedésnek.

Hirado.hu/MCOnet