Kína - hírek

A magyar-kínai közös beruházásban megvalósuló szolnoki citromsavgyár alapkövét tette le Varga Mihály

A magyar-kínai közös beruházásban megvalósuló szolnoki citromsavgyár alapkövét tette le Varga Mihály

Célegyenesbe érkezett a szolnoki citromsavgyár beruházása. Elhelyezték a China BBCA Group Corporation magyar-kínai közös beruházásban a 34 milliárd forintból felépülő gyárának alapkövét. Az eseményen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is tiszteletét tette.

Már két hete Szolnokon dolgoznak a szolnoki citromsavgyár engedélyes terveit készítő kínai mérnökök – jelentette be korábban Szalay Ferenc polgármester.  2014.szeptember 9-én pedig az időkapszulát is elhelyezték a gyár alapjában.

A BBCA szolnoki beruházása a dinamikusan fejlődő magyar-kínai kapcsolatok újabb mérföldköve - húzta alá a miniszter, aki beszédében kitért rá: "Kínában nyitott kapukra találtunk, az országgal semmilyen politikai vitánk, nézeteltérésünk  nincs, ami a mai világban elég ritka".  Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az eseményen hangsúlyozta: a keleti nyitás nem nyugati zárást, hanem a nyugati piacok megtartását is jelenti.  
A magyar-kínai közös beruházásban megvalósuló szolnoki citromsavgyár alapkövét tette le Varga Mihály
Csen Hsziao-csün asszony, Kína budapesti nagykövetségének ügyvivője szintén a magyar-kínai kapcsolatokat méltatta, míg Lin Zsung Csie, a BBCA elnöke köszönetet mondott a magyar kormánynak, a bankoknak, Szolnok önkormányzatának és minden más közreműködőnek a projekt megvalósításért.

Szalay Ferenc (Fidesz), Szolnok polgármestere reményét fejezte ki, hogy 2015 végén megindulhat a próbaüzem, hozzátéve: a helyi gépipari középiskolában már kínai nyelven is oktatnak a cégnél való elhelyezkedés megkönnyítéséért.

A leendő citromsavgyár nemcsak Szolnok, hanem a hazai vegyipar történetében is örömteli fejlemény. A gyárban 440 ember fog dolgozni, valamint a beszállítóknál is ezer ember köszönheti majd állását az új gyárnak. Az itt előállított citromsavat Európában és a világ számos országában értékesítik majd. Mint arról korábban hírt adtunk, a beruházás megvalósítására korábban kínai-magyar vegyesvállalatot hoztak létre. 

 

 

Kazincbarcikán épít citromsavgyárat a kínai RZBC



Szintén citromsavgyárat épít egy másik kínai vállalat, az RZBC csoport (Rizhao Jin He Biokémiai Csoport) Kazincbarcikán - ezt szeptember 2-án jelentette be Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium mniszterhelyettese.

 

MTI/MCOnet