Kína - hírek

Szijjártó Péter részt vett a Kínai Nagykövetség államalapítást ünneplő rendezvényén

Szijjártó Péter részt vett a Kínai Nagykövetség államalapítást ünneplő rendezvényén

Szeptember 30-án a Kínai Nagykövetség által megrendezésre kerülő, a kínai állam megalakulásának és a magyar-kínai kapcsolatok felállásának 65. évfordulóját ünneplő nagyszabású ünnepségen többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett. 

Az ünnepségen Xiao Qian kínai nagykövet visszaemlékezett a 65 éve alakult kínai állam fényes eredményeire, hagsúlyozva, hogy Kína a kezdetektől kitartott a békés fejlődés útján, és folytatja a kölcsönös előnyökön alapuló nyitási stratégiáját. Xiao Qian méltatta a magyar-kínai kapcsolatok fejlődésének történetét és kifejtette, az utóbbi néhány évben a kétoldalú kapcsolatok a történelemben tapasztalt eddigi legjobb szakaszukba léptek, a kétoldalú politikai, gazdaság, kultúraés egyéb területeken az együttműködések szüntelenül mélyülnek, szélesülnek és gyümölcsöt teremnek. A jelenlegi külpolitikájuk ugyanazon irányba együttesen halad, az emberek álma is nagyfokú közelséget mutat, a kétoldalú kapcsolatok fejlődésének eddig soha nem látott lehetőségei jelentek meg, a jövő fényes, a kínai fél a diplomáciai kapcsolatok megalakulásának 65. évfordulóját alkalmul kívánja venni ahhoz, hogy Magyarországgal kézenfogva a két ország fényesebb jövőéjért még szorgalmasabban dolgozzon.

 

Szijjártó Péter, Xiao Qian

Szijjártó Péter részt vett a Kínai Nagykövetség államalapítást ünneplő rendezvényén

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar kormány nevében gratulált a Kínai Népköztársaság felállásának 65. évfordulója alkalmából, elismerően méltatta annak fejlődése során elért eredményeit, rámutatva az elmúlt 65 év magyar-kínai baráti kapcsolatára és mindkét fél számára előnyös együttműködéseire, a kapcsolatok fejlődésének büszkeséggel eltöltő eredményeire. Különösen az utóbbi pár évben vált egyre szorosabbá a két ország közötti gazdasági, kereskedelmi, pénzügyi, kulturális és egyébb területekn meglévő kapcsolat, melyek szüntelenül újabb és újabb áttöréseket érnek el, ezen kívül a regionális együttműködések is igen kiválóak, a kapcsolatok fejlődése egy igen gyors szakaszba lépett. Szijjártó kihangsúlyozta, Kína Magyarország keleti nyitás politikájának fontos partnere, a magyar fél a diplomáciai kapcsolatok megalakulásának 65. évfordulóját alkalmul kívánja venni ahhoz, hogy kifejezze, Kínával együtt kíván a két ország kapcsolatainak előmozdításáért dolgozni.

 

 

Nagykövetség/MCOnet