Kína - hírek

A kínai kormány nagy jelentőséget tulajdonít a magyar–kínai kapcsolatoknak - írta Li Ko-csiang Orbán Viktornak

A kínai kormány nagy jelentőséget tulajdonít a magyar–kínai kapcsolatoknak - írta Li Ko-csiang Orbán Viktornak

Magyarország és Kína 65 évvel ezelőtt vette fel egymással a diplomáciai kapcsolatokat - ebből az alkalomból külött levelet Li Ko-csiang kínai miniszterelnök a magyar kormányfőnek.

Orbán Viktor,  Li Ko-csiang

Ahogy év eleje óta kommunikáljuk, 2014-ben esedékes a Kína és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 65. évfordulója, és egyben a két ország baráti együttműködési partnersége létrehozásának 10. évfordulója is.

Ez alkalomból 2014. október 6-án gratulációját és jókívánságait fejezte ki Orbán Viktor kormányfőnek küldött táviratában Li Ko-csiang kínai miniszterelnök. Többek között kifejtette: a magyar–kínai diplomáciai kapcsolatok 65 évvel ezelőtti felvétele óta a két ország kapcsolata egyenletesen fejlődik, több területen is gyümölcsöző eredményeket sikerült elérni.

Kína nagyra becsüli, hogy a magyar kormányfő nagy figyelmet szentel a két ország kapcsolatainak fejlesztésére, emellett elkötelezett Kína és a közép- és kelet-európai országok együttműködésének elmélyítésében. Li Ko-csiang végül hangsúlyozta: a kínai kormány nagy jelentőséget tulajdonít a magyar–kínai kapcsolatoknak, és a közös szempontok és előnyök alapján készen áll a partnerség mélyreható fejlesztésére a közép- és kelet-európai államokkal, benne Magyarországgal.


Szeptember 30-án a Kínai Nagykövetség által megrendezésre került, a kínai állam megalakulásának és a magyar-kínai kapcsolatok felállásának 65. évfordulóját ünneplő nagyszabású ünnepségen többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett. Az ünnepségen Xiao Qian kínai nagykövet visszaemlékezett a 65 éve alakult kínai állam fényes eredményeire, hagsúlyozva, hogy Kína a kezdetektől kitartott a békés fejlődés útján, és folytatja a kölcsönös előnyökön alapuló nyitási stratégiáját.

Szijjártó Péter, Xiao Qian

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar kormány nevében gratulált a Kínai Népköztársaság felállásának 65. évfordulója alkalmából, elismerően méltatta annak fejlődése során elért eredményeit, rámutatva az elmúlt 65 év magyar-kínai baráti kapcsolatára és mindkét fél számára előnyös együttműködéseire.

Az ünnepségek sorának még nincs vége, az ELTE Konfuciusz Intézete egész napos konferenciát rendez  2014. október 9-én a magyar–kínai diplomáciai kapcsolatfelvétel 65. évfordulójára melyen  meghallgathatják többek között a  "Kínai befektetések Magyarországon, regionális kitekintéssel" című előadást is.

 

MTI/MCOnet