Kína - hírek

Magánszemélyek számára is lehetővé válhat a külföldi befektetés

Magánszemélyek számára is lehetővé válhat a külföldi befektetés

Kína mérlegeli annak lehetőségét, hogy magánszemélyek számára is engedélyezzék a közvetlen külföldi befektetéseket, hozta nyilvánosságra a központi bank (Zhongguo Renming Yinhang) csütörtökön.

Jelenleg kizárólag intézményi befektetők hajthatnak végre külföldi befektetéseket a „Minősített Hazai Intézményi Befektetők" (QDII) programon belül. Több mint száz intézményi befektető rendelkezik ezzel a minősítéssel, együttes kvótájuk meghaladja a 76,8 milliárd dollárt.

 

A Kínai Népi Bank központi épülete

Magánszemélyek számára is lehetővé válhat a külföldi befektetés

 

Wang Dan, a Kínai Népi Bank munkatársa elmondta, hogy a központi bank egy olyan QDII2 programon dolgozik, ami lehetővé tenné a kínai emberek számára, hogy külföldi tőzsdéken kereskedjenek és más eszközöket birtokoljanak. Ezen túl a KNB mérlegeli az „RMB Minősített Hazai Intézményi Befektető" (RQDII) program felállítását, amelynek keretében intézmények közvetlenül yuanben fektethetnének be külföldön.

Kína tőkeszámlája egyelőre nem nyitott és a yuan nem teljesen konvertibilis, azonban a yuan határokon átnyúló használatát fokozatosan liberalizálják. Ennek egyik fontos pillére a nemrégiben Dubaiban piacra bocsátott 1 milliárd yuanes kötvény is.

 

CRI/MCOnet