Kína - hírek

Megalakult az Ázsiai Infrastruktúra Befektetési Bank

Megalakult az Ázsiai Infrastruktúra Befektetési Bank

Október 24-én Pekingben 21 ázsiai ország írta alá az Ázsiai Infrastruktúra Befektetési Bank létrehozásáról szóló megállapodást. A megegyezés szerint az ÁIBB székhelye Pekingben lesz.

Lou Jiwei kínai pénzügyminiszter a beszédében elmondta, hogy a nyilatkozat aláírása mérföldkőnek számít, ami azt jelenti, hogy az Ázsiai Infrastruktúra Befektető Bank előkészítése új szakaszba lépett.

A Bank létrehozását Xi Jinping kínai államelnök és Li Keqiang kínai miniszterelnök egymásután kezdeményezte délkelet-ázsiai látogatásuk során; a bank az ázsiai infrastrukturális létesítmények építésének finanszírozását szolgálja majd. A kínai pénzügyminiszter kijelentette, hogy az Ázsiai Infrastruktúra Befektető Bank élénkítheti a kontinens gazdaságának fejlődését.

 

A nyilatkozatot 21 ország olyan képviselője írta alá

 

Az Ázsiai Infrastruktúra Befektetési Bank (ÁIBB) létrehozásáról szóló szándéknyilatkozat szerint a bank alaptőkéje százmilliárd, kezdeti jegyzett tőkéje pedig várhatóan 50 milliárd dollár lesz. A fedezeti arány 20%-os lesz Luo Jiwei kínai pénzügyminiszter pénteki szavai szerint.

Luo elmondta, hogy a leendő alapító tagok megegyeztek abban, hogy a hozzájárulás mértékét alapvetően a tagországok GDP-jének arányában állapítják meg.

Korábban Kína bejelentette, hogy hajlandó akár az alaptőke felét is biztosítani. Ez annak a jele, hogy Kína erősen támogatja az ÁIBB-t, mondta Luo.

Ugyanakkor Kína nem szeretne a bank „egyetlen főrészvényese" lenni, és nem feltétlenül biztosítja az alaptőke felét, mondta Luo. „Kína részesedése a jövőben további országok csatlakozásával tovább csökken majd." – tette hozzá.

A 21 ország a következők: Banglades, Brunei, a Fülöp-szigetek, India, Kambodzsa, Katar, Kazahsztán, Kína, Kuvait, Laosz, Malajzia, Mianmar, Mongólia, Nepál, Omán, Pakisztán, Szingapúr, Srí Lanka, Thaiföld, Üzbegisztán és Vietnám.

 

CRI/MCOnet