Kína - hírek

Vang Ji kínai külügyminiszter fogadta Szijjártó Pétert Pekingben

Vang Ji kínai külügyminiszter fogadta Szijjártó Pétert Pekingben

Vang Ji kínai külügyminiszter meghívására Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a hét elején Pekingbe utazott. Október 28-án, kedden találkozott a két miniszter. A találkozón elhangzott: Kína a közeli jövőben fel fogja gyorsítani a kínai vállalatok külföldi befektetéseit és ennek  Közép-Európa egyértelműen a haszonélvezője lesz.

A találkozón elhangzott, a közép-európai régióban eddig Magyarországra érkezett a legtöbb kínai befektetés, körülbelül 3,5 milliárd dollár értékben. Magyarország a hídfő szerepét tölti be a kínai-európai együttműködésben – fogalmazott a kínai külügyminiszter. Vang Ji azt is kiemelte, hogy a magyar kormány keleti nyitás politikája és a kínai gazdasági selyemút koncepciója kifejezetten erősíti egymást.

 

Hazánk a hídfő Kína számára Európában



Ugyanaznap a magyar tárcavezető tárgyalásán Csung San kereskedelmi miniszterhelyettessel, aki egyben a kínai-magyar gazdasági vegyesbizottság társelnöke is, több aktuális kérdés megvitatása mellett elhangzott, mindkét fél érdeke egy közvetlen légi járat indítása, és egyetértettek az ehhez szükséges tárgyalások felgyorsításában.

 

 Vang Ji kínai külügyminiszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Pekingben

 

Vang Ji kínai külügyminiszter meghívására Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Pekingben tárgyal




 A külgazdasági és külügyminiszter látogatásához kapcsolódóan több szerződést és dokumentumot is aláírtak. A kínai és a magyar Eximbank vezetői a pekingi magyar nagykövetség épületében aláírtak egy megállapodást, amely szerint 200 millió euróról 300 millió euróra bővítik azt a közös hitelkeretet, amely közös beruházások, illetve a Kínába irányuló magyar export finanszírozását szolgálja.  A Pécsi Egyetem és a hebei United Egyetem együttműködésében Magyarországon megalakul a negyedik Konfuciusz Intézet.  A Huawei információtechnológiai óriáscég szintén kedden ünnepélyes keretek között „adta írásba”, hogy 25 ezer dollárt adományoz a Közszolgálati Egyetemnek kutatás-fejlesztési tevékenységre.

MTI/MCOnet