Kína - hírek

Sikeres volt Szijjártó Péter pekingi munkalátogatása

Sikeres volt Szijjártó Péter pekingi munkalátogatása

Rendkívül sikeresnek mondható Szijjártó Péter októberi kínai munkalátogatása, az újonnan kinevezett külgazdasági és külügyminiszter látogatása során számos egyezményt írt alá. 

A jelenlegi kínai magyar kétoldalú gazdasági, politikai, kereskedelmi és kulturális kapcsolatok még soha nem voltak ilyen hatékonyak mint most - emelte ki beszédében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pekingi hivatalos munkalátogatása során. Szijjártó Péter a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatok megalakulásának 65. évfordulója kapcson számos magas szintű kínai tisztviselővel tárgyalt, többek között Wang Yi kínai külügyminiszterrel is találkozott.

 

2014 október 26-án Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Wang Yi kínai külügyminiszterrel két és fél órás tárgyaláson vett részt. Kína "Új Selyemút Gazdasági Övezet" és Magyarország "Keleti nyitás" politikája összhangban van egymással, hansúlyozta Szijjártó Péter. A két ország az infrastruktúra, mezőgazdaság és pénzügy területén tovább mélyíti az együttműködést.

 

Sikeres volt Szijjártó Péter pekingi munkalátogatása

Sikeres volt Szijjártó Péter pekingi munkalátogatása

 

Szijjártó Péter kihangsúlyozta a magyar-kínai kulturális együttműködést, hozzátéve, jelenleg Magyarországon 10 egyetemen elérhetőek kínai nyelvkurzusok, összesen több mint 3000 diák tanul kínaiul. A kapcsolatok erősségét mutatja, hogy Magyarországonegyedülálló módon Kínai-Magyar Kéttannyelvű Iskola is működik, október 27-én pedig a Pekingi Magyar Kulturális Központban megnyílt a magyar nyelvi könyvtár is.

 

A látogatás során aláírt megállapodás alapján Magyarország 200 kínai diáknak biztosít tanulmányi ösztöndíjat, és november 4-én létrehozzák a 4. Konfuciusz Intézetet, továbbá a kínai orvoslás is bekerül a kurzusok közé. Szijjártó Péter kifejezte, a kínai is be fog kerülni az érettségi tantárgyak közé.

 

A kétoldalú gazdasági kapcsolatokról szólván Szijjártó megemlítette, hogy Magyarország az európai kínai befektetések egy fontos célállomása. A magyarországi kínai befektetések összege meghaladja a 3,5 milliárd amerikai dollárt. Ezen kívül decemberben a Bank of China is megnyitja regionális központját Magyarországon,így az egész kke régiót magyarországi központjából látja el pénzügyi szolgáltatásaival. A mezőgazdasági marhahús exporttal kapcsolatos egyezményeket pedig várhatóan novemberben írják alá.

 

Remin wang /MCOnet P.B.