Kína - hírek

Hazánk is részt vett a 9. Kína – Közép-Kelet-Európa Agrárkereskedelmi és Gazdasági Együttműködési Fórumon

Hazánk is részt vett a 9. Kína – Közép-Kelet-Európa Agrárkereskedelmi és Gazdasági Együttműködési Fórumon

Az október 30-án Bukarestben megrendezett Kína – Közép-Kelet-Európa 9. Agrárkereskedelmi és Gazdasági Együttműködési Fórumon Magyarországot Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára képviselte. A fórum fő témája a mezőgazdasági, politikai és stratégia együttműködés fejlesztése volt.

Daniel Constantinnal, a román agrárminiszterrel folytatott kétoldalú megbeszélés során a felek megállapították, hogy az állattenyésztési ágazatra veszélyt jelentő kéknyelv kór esetében csak a közös fellépés vezethet eredményre.

Nagy István ezért egy közös munkacsoport létrehozását kezdeményezte az állategészségügyi hatóságok együttes fellépésével kiegészítve. A tárgyaláson a felek egyetértettek abban, hogy a következő évtizedek agrárgazdaságát nemcsak a piacokért, hanem egyre inkább a termelési tényezőkért, elsősorban a vízért és termőföldért folyó verseny is meg fogja határozni a korszerű és erőforrás-hatékony gazdálkodás iránti igény növekedésével.

 

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára

Magyarországot Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára képviselte

 

Dumitru D. Botanoiunnal, a román agrártárca államtitkárával folytatott tárgyaláson Nagy István ismertette az agrárium nehézségeit érintő magyar álláspontokat. A felek megállapították, hogy az orosz mezőgazdasági embargóra adott EU-s válaszok nem oldják meg kielégítően a térség országainak problémáit.  Mindkét fél kiemelte a közös fellépés jelentőségét. Egyetértettek abban is, hogy közös javaslatok után születhetnek helyes uniós válaszok.

A román államtitkár leszögezte, a V4 országok egységes fellépését jó kezdeményezésnek tartja, emellett bejelentette szándékát, hogy a közös tervezet kidolgozásában Románia is részt szeretne venni. A magyar delegáció vezetője a feldolgozó vállalatok támogatásának fontosságát emelte ki és azt is hangsúlyozta, hogy a hivatalos találkozók keretet adnak a közös lépésekhez. A támogatási források szinten tartása az ágazatban dolgozók tevékenységét segít – erősítette meg a román fél.

 

FM sajtóiroda/ MCOnet