Kína - hírek

Liberalizálódhat a tőkeszámla Kínában

Liberalizálódhat a tőkeszámla Kínában

Kína gyorsítani fogja tőkeszámlája liberalizálását azáltal, hogy arra ösztönzi a tőkét, hogy átlépjen az ország határain, és megengedve a külföldi befektetőknek, hogy részt vegyenek a hazai vállalatok felvásárlásaiban, közölte a központi bank helyettes vezetője.

Yi Gang, a Kínai Népi Bank alelnöke elmondta, hogy Kína szintén lazítani fog a kínaiak külföldi befektetésein, így magánszemélyek és cégek is vezető szerepet játszhatnak e téren.

A tőkeszámla liberalizálása az egyik legnehezebb Kína pénzügyi reformcéljai közül, mert a hatóságoknak fel kell adniuk közvetlen kontrolljukat a gazdaság egy sor területén, ami a félelmek szerint destabilizálhatja a piacokat, ha túl hamar történik meg.

 

Liberalizálódhat a tőkeszámla Kínában

Liberalizálódhat a tőkeszámla Kínában

 

Piaci spekulációk szerint Kína késleltetheti néhány reformját, hogy hűlő gazdaságának élénkítésére koncentrálhasson, azonban a kormány hivatalosan sosem erősítette meg, hogy ezzel a lehetőséggel számolnának.

Yi szerint Kína kitart a piacpárti reformok mellett, ami az állami tervezés és az azzal járó pazarlás visszafogását jelenti.

 

CRI/MCOnet