Kína - hírek

Kína 40 milliárd USD-vel támogatja az Egy övezet, Egy út kiépítését

Kína 40 milliárd USD-vel támogatja az Egy övezet, Egy út kiépítését

A kínai elnök szombaton Pekingben bejelentette a szomszédsági gazdasági kapcsolatok szorosabbá tételét szolgáló 40 milliárd dolláros Selyemút-alap létrehozását, hogy közvetlen támogatást nyújtson az Egy övezet és egy út kiépítéséhez. 

Az alap célja, hogy befektetési, pénzügyi támogatást nyújtson infrastrukturális, erőforrásokat feltáró, ipari, valamint pénzügyi együttműködésekhez, amelyek az "új selyemút gazdasági övezet" és a "21. századi tengeri selyemút" koncepció országaihoz kapcsolódnak. Hszi megjegyezte, hogy az alap nyitott ázsiai és a földrészen kívüli befektetőknek.

Az elnök kiemelte az ázsiai államok összekapcsolásának jelentőségét a gazdasági növekedés irányait kereső régióban, s úgy vélte, hogy a térségbeli országoknak egymást kell előnyben részesíteniük. Szerinte a közös projektek első eredménye a szállítási infrastruktúra kiépítése lesz. A találkozón még közölte, Kína a következő öt évben 20 ezer továbbképzési lehetőséget biztosít a szomszédos országoknak azoknak, akik e regionális összekacsolódás szakembereiként fognak majd dolgozni.

Ezen alap létrehozásával Kína fel fogja gyorsítani a Selyemút Gazdasági Övezet és a 21. Századi Tengeri Selyemút kiépítését, és meg fogja erősíteni az együttműködést az érintett országokkal, jelentette be Xi Jinping kínai elnök.

„Az elkövetkező évekre vonatkozóan menetrendet és ütemtervet kell kidolgoznunk Egy övezet, Egy út projekthez" – fogalmazott Xi kedden a pénz- és gazdasági ügyekkel foglalkozó központi vezetői csoport nyolcadik ülésén.

 

Xi JinpingA Selyemút Gazdasági Övezet és a 21. Századi Tengeri Selyemút kiépítésére Xi Jinping tett javaslatot 2013-ban.

„Nagy hangsúlyt fogunk helyezni több jelentős projektre, és az Egy övezet, Egy út kiépítését mihamarabb meg fogjuk kezdeni" – mondta az ülést levezető Xi, hozzátéve, hogy a Kína és a részt vevő országok közötti együttműködés kölcsönösen előnyös.

Xi, aki egyben a központi vezetői csoport elnöke is, elmondta, hogy Kína segítséget fog nyújtani a partnerországoknak az infrastrukturális projektekhez, beleértve a közlekedést, az áramszolgáltatást és a telekommunikációt is.

Kína olyan projekteket fog útjára indítani, amelyek kedvező hatással lesznek az érintett országokra, és élénkítik a kulturális és az emberek közötti cseréket, jelentette ki a kínai elnök.

„Az Egy övezet, Egy út egy hatalmas és inkluzív platform, amelynek célja a gyors ütemben fejlődő kínai gazdaság és a részt vevő felek előnyeinek egyesítése" – mondta Xi.

A Selyemút Gazdasági Övezet és a 21. Századi Tengeri Selyemút kiépítésére Xi Jinping tett javaslatot 2013-ban.

Az Egy övezet és egy út az ázsiai–csendes-óceáni térséget köti össze Európával. Kína és az övezet menti országok osztozni fognak a projekt nyújtotta előnyökön. Xi szerint a projekt hozzájárulhat például a gazdaság élénkítéséhez, az életminőség javításához és a válságok megoldásához.

 

 

MTI/CRI/MCOnet