Kína - hírek

Hongkongnak a közép-európai térségben messze a legjelentősebb partnere Magyarország

Hongkongnak a közép-európai térségben messze a legjelentősebb partnere Magyarország

A sertéstermékekre és baromfira vonatkozó engedélyeztetési eljárások eredményességéről számolt be Hongkongból Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, aki pénteken a különleges közigazgatási övezetben folytatta kínai programját.

"Immár 26 sertéshús és 36 baromfihús előállító, húsfeldolgozó szállíthatja a termékeit Hongkongba, s azon vagyunk, hogy a marhahús is mielőbb megkapja a behozatali engedélyt, majd a bárány és kecskehús, valamint a vadhúsok következnének. Szeretnénk minél több prémiumterméket eljuttatni ebbe a városba, amelynek 7 millió lakosa van és évente még 50 millió turista is megfordul ott, de élelmiszeripara lényegében nincs, tehát mindent importál" - mondta a miniszter. Emlékeztetett arra, hogy a magyar borokat már ismerik Hongkongban, évente százezer palackos nagyságrenden exportálunk oda.

 

Fazekas Sándor Hongkongban tárgyalt

Fazekas Sándor Hongkongban tárgyalt Ko Ving-mannal, az élelmiszer és egészségügyi tárca vezetőjével


A szállítási költség magas ugyan, de olyan mértékű a fogyasztói érdeklődés és a fizetőképes kereslet, hogy érdemes ebbe új utakat nyitni és felzárkózni azok mellé, akik már megvetették a lábukat a világ egyik legfontosabb pénzügyi, gazdasági központjában jelentette ki.


"Hongkongnak a közép-európai térségben messze a legjelentősebb partnere Magyarország, amely a hongkongiak kereskedelmi, logisztikai csomópontja" - hangsúlyozta a földművelésügyi miniszter. Mint hozzátette, mostani tárgyalásai is igazolták a város vezetésével és a várossal ápolt kiváló kapcsolatokat, ahol a közelmúltban újranyitottuk a magyar főkonzulátust. Programja részeként "a hongkongi-magyar kapcsolatépítésben jeleskedő" üzletemberekkel is eszmecserét folytat - közölte Fazekas Sándor.

MTI/MCOnet