Kína - hírek

Kína és Kelet-Közép-Európa vezetői egyeztettek Belgrádban

Kína és Kelet-Közép-Európa vezetői egyeztettek Belgrádban

Kína és Kelet-Közép-Európai gazdasági csúcstalálkozót tartottak Belgrádban, melyen részt vesz Orbán Viktor magyar miniszterelnök is, aki többek között bejelentette, hogy a Bank of China Budapesten alakítja meg regionális központját.

Kína és Kelet-Közép-Európai gazdasági csúcstalálkozó ( Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic)

Ezt megelőzően Tizenöt kelet-közép-európai miniszterelnök és egy külügyminiszter, valamint a kínai kormányfő írásos állásfoglalását tette közzé, amelyben megfogalmazták,  mit várnak a megbeszéléstől, mit tartanak a legfontosabbnak a térség és Kína együttműködésének fejlesztése érdekében.Li Ko-csiang azt írta, hogy a tavalyi "bukaresti irányvonalakhoz" hasonlóan most meghatározzák majd az úgynevezett belgrádi irányvonalakat, amelyek a részt vevő országok együttműködését erősítenék.

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök (Fotó: MTI/AP/Marko Drobnjakovic)A csúcstalálkozón Kína, Szerbia, Magyarország, Szlovénia, Szlovákia, Csehország, Románia, Lettország, Litvánia, Észtország, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Montenegró, Bulgária és Albánia miniszterelnöke, valamint Lengyelország és Horvátország miniszterelnök-helyettese vesz részt.

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök jelentette be, hogy hárommilliárd dolláros beruházási alapot hoz létre Kína Kelet-Közép-Európa országai számára amellett a 10 milliárd dolláros kedvezményes hitelkeret mellett, amelyről a tavalyi bukaresti Kelet-Közép-Európa (KKE)–Kína csúcstalálkozón egyeztek meg az érintett országok. A KKE–Kína csúcstalálkozó megnyitóján a kínai kormányfő kiemelte, hogy országa kelet- és közép-európai államokkal elsősorban az infrastrukturális projektek kidolgozásában és a pénzügyi együttműködések megerősítésében érdekelt. A térség országait arra szólította fel, hogy az elkövetkező öt évben törekedjenek forgalmuk megduplázására a Kínával folytatott kereskedelmükben.

 

A HírTV keddi összefoglalója az eseményről

 

 

MTI/MCOnet