Kína - hírek

A KKE-Kína-csúcson aláírták a Belgrád és Budapest közötti vasútvonal kiépítéséről szóló megállapodást

A KKE-Kína-csúcson aláírták a Belgrád és Budapest közötti vasútvonal kiépítéséről szóló megállapodást

A Belgrádban zajló Kína és Kelet-Közép-Európai csúcstalálkozón egyetértés született a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításáról szóló megállapodás részleteiről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Hszü Sao-si, a Kínai Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottságot vezető miniszter között. A megállapodást a miniszterelnökök találkozója után, szerdán aláírta a kínai, a szerb és a magyar kormány képviselője.

Belgrád-Budapest új vasútvonal épül

 

Az aláírást követően Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ismertette a részleteket. Elmondta, hogy a Budapest és Belgrád közötti kétvágányú villamosított vasútvonal kiépítéséhez 334 kilométernyi vasúti szakaszt kell felújítani, illetve korszerűsíteni, mert az összesen 374 kilométeres szakasz szerbiai részén 40 kilométert már modernizálták. "Az előzetes egyeztetések és a megállapodás értelmében a kínai fél biztosítja a pénzügyi fedezetet ehhez a beruházáshoz, előreláthatólag a beruházás összértékének 85 százalékára vonatkozó hitelajánlatot fogunk kapni" - részletezte a miniszter. 

 

Nikola Gruevszki macedón, Aleksandar Vucic szerb, Li Ko-csiang kínai és Orbán Viktor magyar miniszterelnök  (Fotó: Burger Barna / Miniszterelnöki Sajtóiroda)

 

Nikola Gruevszki macedón, Aleksandar Vucic szerb, Li Ko-csiang kínai és Orbán Viktor magyar miniszterelnök az aláíráskor

 



"Ez a vasútvonal lesz az egyik szakasza annak a Görögországból induló tranzitútvonalnak, amely Macedónián, Szerbián és Magyarországon keresztül Nyugat-Európa felé halad majd" - ismertette a részleteket Belgrádban Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint Európa egyik legfontosabb érdeke az, hogy a legszorosabb együttműködést alakítsa ki Kínával, a régió pedig játsszon továbbra is aktív szerepet a kínai-európai együttműködésben - fejtette ki Orbán Viktor.

 

 

Aláírták a Budapest–Belgrád vasútvonal kiépítéséről szóló megállapodást

 

Újabb Videó az eseményről!



Li Ko-csiang kínai kormányfő szerint a szerb és a magyar fővárost összekötő vasútvonal mindkét ország fejlesztése szempontjából hasznos és hozzájárul majd az ott élők életszínvonalának növekedéséhez. Ezzel Kína, valamint a kelet- és közép-európai országok érdekei gyorsabban érvényesülnek, ami lökést adhat az érintett országok gazdaságának. A 2,89 milliárd dolláros (725 milliárd forintos) beruházásról egy évvel ezelőtt, a bukaresti Kelet-Közép-Európa (KKE)-Kína csúcstalálkozón tárgyaltak a felek először.

 

MTI/MCOnet