Kína - hírek

Sikeresen halad az RMB nemzetközi valutává tétele

Sikeresen halad az RMB nemzetközi valutává tétele

Kína fizetőeszközének nemzetközi térnyerése újabb lendületet kapott a Világgazdasági Fórum idei darvasi találkozóján, amelyhez kapcsolódóan Peking és Bern megállapodást kötött a pénzügyi együttműködés kiszélesítéséről.

A szerdán a svájci Davosban aláírt megállapodás szerint Kína 8 milliárd dolláros beruházási kvótát biztosít Svájcnak az ország Minősített Külföldi Intézményi Befektető (QFII) programjában, és a két fél egy kínai bank nyitását tervezi Zürichben a jövőbeli RMB (renminbi) elszámolásra.

A belgiumi székhelyű nemzetközi fizetési elszámoló, a SWIFT novemberi adatai szerint az RMB a hetedik leggyakrabban használt fizetőeszköz. 2011-ben még csupán 21. volt.

 

Folytatódik az RMB nemzetközi valutává tétele

Kína stabilan halad az RMB nemzetközivé tétele útján, az „Átkelni a folyón, kitapogatva a köveket" elve mellett. Eddig 12 város, köztük Hongkong, London, Párizs és Sydney is hivatalosan bejelentette, hogy offshore RMB központot létesítenek, továbbá Dubai is jelentős szerepet vállal a kínai fizetőeszköz nemzetközi valutává tételében.

Elemzők három fázisra bontják az RMB nemzetközivé tételét: először a kereskedelemben, majd a befektetésekben használják, hosszú távon pedig a tartalékvalutává válás a cél.

Az RMB nemzetközi használata hosszútávon segíteni fogja diverzifikálni és javítani a globális tartalékvaluta-rendszert, amit most a sérülékeny dollár dominál.

 

CRI/MCOnet