Kína - hírek

Kína új gazdaságpolitikája

Kína új gazdaságpolitikája

A kínai gazdaság növekedésének jövőbeli motorja már nem a Kínán belüli, külföldi tőkével megvalósuló, hanem átértékelve országa határainak fogalmát a Kínán kívüli gyártás és fejlesztés lesz. Cikksorozatunkban ezt a jelenséget szeretnénk bemutatni és értelmezni.

 

A mindenkori kínai gazdaság növekedéséhez ezentúl hozzá kell adni a Kínán kívüli gyárak gazdasági növekedését is. Li Keqiang a január 28-i Kínai Államtanács ülésén kifejtette, Kína a reform és nyitás politikájáról, melynek keretében külföldi tőke települt az országba, magával hozva a technológiát és a gyártósorokat, áttér a gyártás és a technológia kihelyezésére.

Az új gazdaságpolitika számos új helyzetet teremt, melyre a kínai állam már komoly lépéseket dolgozott ki, az utóbbi időben meghozott rendelkezések, mint a tőkeszámla liberalizálódása, vagy a magánszemélyek befektetésének megkönnyítése is ezt támasztja alá.

Kína gyártás, Kína technológia

Kína áttér a gyártás és a technológia külföldre való kihelyezésére

Kína számára a világon az egyik legnagyobb gazdasági kitörési pontot a 16+1-es Kína-KKE együttműködés jelenti, mint az már a tavaly decemberi belgrádi csúcson látható volt. A csúcson megfogalmazott célkitűzések magukban foglalják a pénzügyi és ipari együttműködések szorosabbá tételének szándékát, a kínai gyártás Közép-Kelet-Európába való kihelyezését, a kke országok yuan kötvény kibocsátásának bátorítását.

Közép-Kelet-Európa olyan magasan szakképzett, szabad és megfizethető munkaerőpiaccal rendelkezik, mely Kína számára különösen vonzó. Kína rengeteg potenciált lát a 16+1 együttműködésben,  Magyarország kitűnő adottságaival a kínai gyártás, továbbá az ipari és pénzügyi együttműködés központja lehet.

 

MCOnet