Kína - hírek

Az ősi Kína kincsei címmel nyílt kiállítás a budapesti Iparművészeti Múzeumban

Az ősi Kína kincsei címmel nyílt kiállítás a budapesti Iparművészeti Múzeumban

Az ősi Kína kincsei című tárlatot Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyitotta meg 2015. február 6-án. Az ünnepélyes megnyitón Xiao Qian, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete is tiszteletét tette.

Az ősi Kína kincsei - Megnyílt az Iparművészeti Múzeum kiállítása

 

 

 Xiao Qian (Hsziao Csien), a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Szigorú biztonsági intézkedések mellett érkezett Budapestre "Az ősi Kína kincsei" című kiállítás anyaga, melyet három kínai állami múzeum gyűjteményéből állítottak össze. A műtárgyakat kölcsönző intézmények közül a Shaanxi Történeti Múzeum igen gazdag régészeti anyaggal büszkélkedhet, számos dinasztia fővárosát tárták fel itt a régészek. Jelentős tárgyanyag érkezett a dél-kínai Nanjingban működő Nanjing Város Múzeumából, hiszen Nanjingot hat kínai dinasztia tekintette fővárosának. A kiállítás harmadik kölcsönző intézménye a Chengde Palota Múzeum, amely a 18. századi udvari kultúra pompás darabjait bocsátotta rendelkezésre, hiszen a mandzsu Qing-dinasztia idején Észak-Kína egyik legfontosabb birodalmi központjának számított.

Ha meg akarjuk érteni a mai Kínát, közelebb kell jutni a múltjához is. Nyugat felé tartunk, de sosem felejtjük el, hogy keletről jöttünk  - hangsúlyozta a megnyitón Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Ez fontos a kínai-magyar barátságban és a gazdasági kapcsolatok tekintetében is.
 'Az ősi Kína kincsei' , agyagkatona, kína kultúra
Xiao Qian (Hsziao Csien), a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete elmondta: bár Magyarország területileg és lakosságszámban kicsi, a magyarság a történelemben nagy hozzájárulást tett az emberiség fejlődéséhez.  Beszámolója szerint az elmúlt 65 évben a két ország hivatalos kapcsolatai folyamatosan fejlődtek, az utóbbi években különösen gyorsan. Kína Magyarország EU-n kívüli legnagyobb kereskedelmi partnere, tavaly a 9 milliárd dollárt is elérte a kétoldalú kereskedelem, míg a kínai partnerek több mint 3 milliárd eurót fektettek be Magyarországon.

Az Iparművészeti Múzeum Az ősi Kína kincsei című kiállítása több mint másfél száz régészeti és iparművészeti anyagot, valamint a kínai császárságot megalapító Qin Shi Huangdi császár sírját védelmező cseréphadsereg katonáit mutatja be, ezen kívül elénk tárja Kína aranykorának kultúráját. Cso Ming, a budapesti tárlatot szervező Art Exhibitions China igazgatóhelyettese kiemelte a két eredeti agyagkatonát Csin Si Huang-ti császár sírjából. Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum megbízott főigazgatója köszönetet mondott a kínai nagykövetségnek és a kulturális tárcának a kiállítás támogatásáért.A különleges kiállítás április 19-ig látogatható.





MTI Fotó: Máthé Zoltán