Kína - hírek

Erősödik a kínai atomenergia-ipar

Erősödik a kínai atomenergia-ipar

Li Keqiang felhívást intézett a kínai atomenergia-ipar szereplői felé, többek között ösztönözve őket a külföldi terjeszkedésre.

 

 

 

 

A nukleárisenergia-hasznosítás programjának 60 évvel ezelőtti elindítása alkalmából csütörtökön tartott ünnepségen beszédet mondott Xi jinping kínai államfő is, aki a nemzet biztonságának sarokköveként emlegette az atomenergia ágazatot, amely nagyban hozzájárult a gazdaság fejlődéséhez. Kína két nagy állami atomenergetikai vállalata, a China National Nuclear Corporation (CNNC) és a China General Nuclear Corporation (CGN) már jelezte befektetési szándékát a brit Hinkley Point atomerőműbe, s egy korábbi kormányközi megállapodás elvben utat nyitott a kínai reaktortechnológia Egyesült Királyság-beli alkalmazása előtt.

 

Kína atomerőművei

Erősödik a kínai atomenergia-ipar

 

A szakmabeliek biztató eredményekről számoltak be törökországi és dél-afrikai projektek építését illetően. Az erőforrások jobb kihasználása érdekében szóba került a CNNC és a CGN összevonása is. Kínában jelenleg 22 atomerőművi blokk üzemel több mint 20 ezer megawatt teljesítménnyel, további 26 reaktort pedig most építenek. Elkészültüket követően az erőművek összteljesítménye további 28 ezer megawattal fog nőni.

A kínai nukleáris program jelenleg elsősorban az amerikai Westinghouse által tervezett, harmadik generációs AP1000 technológiára épül. Kína 1964-ben hajtotta végre első sikeres kísérleti atomrobbantását, majd 1967-ben első hidrogénbombáját tesztelte ugyancsak sikerrel. Az atomenergia polgári hasznosítására az 1970-es évek óta fordítanak nagyobb figyelmet, az első atomerőmű 1991-ben kezdte meg működését a kelet-kínai Zhejiang tartományban.

MTI/MCOnet