Kína - hírek

Xiao Qian nagykövet úr a Parlamentbe látogatott

Xiao Qian nagykövet úr a Parlamentbe látogatott

2015.02.18-án Mátrai Márta az Országgyűlés háznagya és a Magyar-Kínai Baráti Tagozat elnöke meghívására Xiao Qian nagykövet úr a Parlamentbe látogatott, ahol a kínai-magyar kapcsolatokról és Kína fejlődéséről előadást tartott majd beszélgetést folytatott a baráti tagozat tagjaival.

Xiao Qian nagykövet úr beszédében mélyrehatóan bemutatta a kínai-magyar kapcsolatok jelenét, hangsúlyozta, hogy Magyarország a feltalálók országa, és ezzel az emberiség fejlődéséhez nagyban hozzájárult. A kínai és magyar nép között különleges történelmi kapcsolat áll fenn, és mély barátság köt össze minket. A diplomáciai kapcsolatok felvétele óta eltelt 65 évben, de elsősorban az elmúlt időszakban a kölcsönös politikai bizalom mélyült, a gazdasági, kulturális és oktatási területeken való együttműködés folyamatosan bővült, a regionális és nemzetközi ügyeket is szoros együttműködés jellemezte.

 

Xiao Qian, Mátrai Márta

Xiao Qian nagykövet úr a Parlamentbe látogatott

 

A kétoldalú kapcsolatok történelmünk legjobb időszakában vannak, és fényesek a kilátások. Nagykövet úr bemutatta a modern Kína fejlődését és a kínai belföldi helyzetet, hangsúlyozta, hogy a Kínai Kommunista Párt vezetése alatt Kína sikeresen megtalálta a maga számára megfelelő fejlődési utat. Kínában jelenleg nagy erőkkel zajlik a reformok mélyítése és a kormányzás modernizálása, folyamatban van az „egy övezet, egy út" stratégia megvalósítása. Kína minden országgal a barátságos párbeszéd és gyakorlati együttműködés erősítésére törekszik, ami minden ország, köztük Magyarország számára is még több, kölcsönösen előnyös együttműködési és fejlődési lehetőséget kínál.

 

Az újonnan felállt országgyűlés Magyar-Kínai Baráti Tagozata tavaly év végén alakult meg hivatalosan. A tagozat elnöke az országgyűlés háznagya, Mátrai Márta (Fidesz), az alelnökök Csenger-Zalán Zsolt (Fidesz), Gyöngyösi Márton (Jobbik) és Dr. Józsa István (MSZP). A tagozatnak összesen 15 tagja, akik különböző pártok képviselői.

 

Nagykövetség/ MCOnet