Kína - hírek

Közel tízmilliárdot fektet be a Huawei

Közel tízmilliárdot fektet be a Huawei

A Huawei magyarországi leányvállalata tízmilliárd forintos befektetéssel modernizálja a magyarországi vezetékes szélessávú internetet, közel 140 ezer háztartásba viszik el az optikára épülő vezetékes hálózatot, köztük Magyarország olyan területeire is, ahol eddig nem használtak szélessávú internetet, ebben egyik partnere a Magyar Telekom lesz.

Mindezt Bin Yun Song, a cég magyarországi leányvállalatának leköszönő elnöke és a Magyarországi Kínai Tőkéjű Vállalatok Kereskedelmi Kamarájának elnöke jelentette be. Utódja, Zheng Wei Feng hozzátette, a cég aktív részvételre törekszik a Nemzeti Digitális Fejlesztési Programban, a Digitális Közösségi Programban és a Nemzeti Szélessávú és Kommunikációs hálózat fejlesztésében. A beruházás keretében több mint ezer kilométer optikai kábelt fektet le a cég.

Az idehaza tíz éve jelen lévő kínai vállalat eddig 200 millió eurót, mai árfolyamon több mint hatvanmilliárd forintot fektetett be Magyarországon, ezzel pedig a második legnagyobb kínai befektetőnek számítanak. 

A Huawei több mint 10 éve jelen van hazánkban

 

A kínai vállalat Magyarországon működteti az IPTV-megoldásokat kutató és fejlesztő innovációs központját. Magyarországon található az európai és afrikai piacokat kiszolgáló gyártó- és ellátóközpontja is, ennek bevétele 2014-ben mintegy 36-38 milliárd forint volt, ami 18 százalékos növekedés. Ez európai piacra kerülő termékeknek a felét már Magyarországról szállítják.

A hazai cég a gyártás és a logisztika mellett az európai kontinens visszáru-kezelését, alkatrészellátását és javítását is feladatul kapta. A cég tavaly 250 embert alkalmazott, idén további negyven magasan képzett szakembert vesznek fel, a gyártó- és a logisztikai tevékenység pedig a partnereken keresztül kétezer embernek biztosít munkát.

 

NOL/MCOnet