Kína - hírek

Szijjártó Péter: Az az ország, amely ma erős akar lenni, nem kerülheti ki a kínai kapcsolatokat

Szijjártó Péter: Az az ország, amely ma erős akar lenni, nem kerülheti ki a kínai kapcsolatokat

Szijjártó Péter a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete és a Szegedi Közéleti Kávéház rendezvényén beszélt a magyar–kínai kapcsolatokról.

Évek óta nagy erőfeszítéseket tettek a Kínával való stratégiai kapcsolatok kialakításáért. 2010 óta több olyan intézkedést hoztak, melyek a magyar–kínai kapcsolatok fejlődéséhez vezettek. Ennek eredményeként megnőtt a hazai export a keleti országba és egyre több kínai tőke is megjelenik Magyarországon. A Huawei és a Wanhua i komoly erővel rendelkeznek már az országban, és a Bank of China is jelen van. Ma Magyarországon csaknem 3,5 milliárd dollárnyi kínai termelő tőke van jelen - mondta Szijjártó Péter, aki kijelentette: "A keleti nyitás stratégia, Kína irányába export oldalon sikeres".

 

 

Szijjártó Péter: Erős gazdaság nem kerülheti ki Kínát 

 

 


A rendezvényen a miniszter a jövőbeli együttműködésekben az élelmiszeripar fontosságát és Kína két, Nyugat-Európába irányuló kereskedelmi útvonalának Magyarországon áthaladását hangsúlyozta.  Az esemény kapcsán két fontos dokumentumot is aláírtak. Az egyik egy szándéknyilatkozat, mely szerint az SZTE Konfuciusz Intézete a Szegedi Tudományegyetemmel közösen egy Kínai Központot hoz létre, amely oktatási, innovációs, és külkapcsolati feladatokat lát majd el. A másik pedig egy egyetértési nyilatkozat, amely az SZTE Konfuciusz Intézetnek a magyar–kínai turisztikai, oktatási, kulturális és humán kapcsolatok erősítésében betöltött szerepére vonatkozik.

 

 

MTI/MCOnet



Fotó: Kovács Márton