Kína - hírek

Hoppál Péter nyitotta meg 20. századi kínai festészet egyik legnagyobb mesterének életművét bemutató kiállítást

Hoppál Péter nyitotta meg  20. századi kínai festészet egyik legnagyobb mesterének életművét bemutató kiállítást

2015. április 24-én nyílt meg, és június 28-ig látható a Csi Paj-si életművét bemutató kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában. A megnyitón Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár is beszédet mondott.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár (EMMI)

Kínán kívül először Magyarországon mutatkozik be a 20. századi kínai festészet egyik legkiválóbb mestere, Qi Baishi egy egész életművét átfogó, retrospektív kiállításon. A Magyar Nemzeti Galéria A természet igézete - Qi Baishi-festmények a Pekingi Művészeti Akadémia gyűjteményéből című tárlata közel 110 festményt mutat be. A kiállítótérben kialakított múzeumpedagógiai foglalkoztatóban a látogatók a kiállítás megtekintése során szerzett információkat aktív módon is használhatják, például kipróbálhatják az íráshoz, festéshez, kalligráfiához használt tárgyakat.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár hangsúlyozta: a kiállítás nem egyedülálló, elszigetelt jelenség, hiszen a kormány politikájában kiemelt szerep jut a kínai-magyar együttműködéseknek.
Magyar Nemzeti Galéria (MNG), Kína, kiállítás
Li Vej, a pekingi városi önkormányzat főtanácsadója a megnyitón kiemelte: Csi Paj-si mester és az általa képviselt hagyományos kínai festészet a kínai civilizáció ragyogó ékköve. Az eseményen felszólalt továbbá Vang Ming-ming, a Pekingi Művészeti Akadémia igazgatója, Baán László, a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója és Fajcsák Györgyi, a Hopp Ferenc Múzeum igazgatója is.

 

MTI/MCOnet