Kína - hírek

Zsigó Róbert a Kínába irányuló export fegyorsításáról tárgyalt

Zsigó Róbert a Kínába irányuló export fegyorsításáról tárgyalt

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára Kínába utazott, ahol exportnövelésről tárgyalt.

Sun Dawei-el, a Kínai Népköztársaság Minőségellenőrzési, Felügyeleti és Karantén Hivatal miniszter-helyettesével találkozott Csingkingban  Zsigó Róbert államtitkár, ahol a magyar élelmiszeripari termékek kínai piacra jutásának felgyorsításáról tárgyaltak. A kínai fél ígéretet tett arra, hogy a tejtermékekre vonatkozó eljárást felgyorsítja, valamint kezdeményezte az állategészségügyi bizonyítványok kezelésére szolgáló elektronikus rendszer kiépítését, melynek lehetőségét a magyar fél megvizsgálja.  Zsigó Róbert kérte a folyamatban lévő vállalati engedélyezési eljárások befejezését, amely a tényleges kiszállítások megkezdését eredményezheti.

 

Kína-Magyar export

 

Tovább bővülhet a Kínába irányuló magyar export

 



Az érdekelt ágazati szereplők számára jelentős üzleti lehetőséget és piacot jelent a Kínába irányuló export, ezért az utóbbi időben a politika igyekszik meggyorsítani a folyamatokat és kibővíteni az engedéllyel rendelkező termékek körét. Hasonló tárgyalásokon van túl például Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, akik többek között a magyar sertés-, liba-, kacsa- és nyúl- és marhahús kínai exportjával kapcsolatban egyeztettek. A Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a Kínába szánt export termékkör várhatóan bővülhet élő állatokkal, például lovakkal is.

 

FM/MCOnet