Kiemelt hírek

Wang Yi négy fontos javaslata

Wang Yi négy fontos javaslata

2015. június 6-i látogatásán Wang Yi, Kína külügyminisztere többek között Orbán Viktorral és Szijjártó Péterrel is találkozott és a következő 4 fontos javaslatot tette a két ország jövőbeni együttműködésével kapcsolatban:

1) A kölcsönös tisztelet és egyenlő bánásmód alapján szüntelenül erősíteni a kétoldalú politikai kölcsönös bizalmat.Kína értékeli, hogy a Kínát érintő jelentős kérdésekben Magyarország végig Kína álláspontját támogatja.

2) Erősíteni a stratégiai együttműködéseket, realizálni a magyar-kínai kapcsolatok fejlődési potenciálját. A két fél által aláírt Egy Övezet Egy Út megállapodást új kezdetként véve promotálni az Egy Övezet Egy Út és Magyarország Keleti Nyitás stratégiáját, folyamatosan szélesítve a kétoldali együttműködések területeit és erősítve a két ország kapcsolatának fejlődési motorját.

 

Wang Yi, Kína külügyminiszter

Wang Yi négy fontos javaslatot tárt hazánk elé

 

3) Elmélyíteni a két ország gazdasági, kereskedelmi, befektetési, infrastrukturális, mezőgazdasági, turisztikai és egyéb területeken való együttműködését, előmozdítani a mezőgazdasági befektetési együttműködéseket, kihasználva a kétoldalú politikia együttműködés és egyéb fejlesztési fórumokat.

4) Erősíteni a klímaváltozás 2015 utáni fejlődési agenda és egyéb nemzetközi kérdések megvitatásában való részvételt, együtt támogatva a regionális és globális fejlődést. A magyar fél már hosszú ideje aktívan támogatja Kína-KKE együttműködést és a kínai-európai kapcsolatok fejlesztését, a íknai fél reméli, hogy folytatja ezt a pozitív szerepvállalást.

 

Xinhua/MCOnet