Kiemelt hírek

Európában terjeszkedik tovább az Alibaba

Európában terjeszkedik tovább az Alibaba

A legnagyobb kínai online kereskedelmi portál, az Alibaba európai terjeszkedésre készül, első lépésként egy 220 ezer négyzetméter alapterületű bázist Belgiumban, a Liége-i repülőtér mellett. A beruházásra  legkevesebb 75 millió eurót (24,5 milliárd forint) fordítanak. 

 

A bázis az Alibaba szállítmányozási leányvállalata, a Cainiao által üzemeltetett globális hálózat első európai csomópontja lesz, ahonnan európai cégek Kínába szállíthatják majd termékeiket. A Handelsblatt szerint az Alibabánál azzal számolnak, hogy a központ Kínába irányuló forgalma az első öt évben meghaladja majd a 200 milliárd eurót. 

 

Európában terjeszkedik tovább az Alibaba

A belgiumi bázissal kezdi meg az európai terjeszkedést az Alibaba

 

Azonban a forgalom ellenkező irányú is lehet, Liége a kínai vállalkozások európai értékesítésre szánt árucikkeit is fogadhatja. A Handelsblatt kiemelte, hogy az első európai logisztikai centrum felépítése egy nagyszabású terv része, amelynek célja a nemzetközi kereskedelem gyökeres átalakítása.

 

Jack Ma, az Alibaba vezetője electronic World Trade Platform - röviden eWTP - néven vezette be az új elképzelést. Lényege, hogy a kínai cég az online felületén, a semleges platformként működő Alibabán hozza össze a gyártókat és a felhasználókat globális szinten, a Cainiao pedig Kínán belül 24 óra alatt, a világ más országaiban pedig 72 óra alatt leszállítja az árut. A pénz az Alibaba fizetési rendszerén, az Alipay nevű szolgáltatáson keresztül áramlik, amelynek már most több mint félmilliárd felhasználója van.
 

 

Európában terjeszkedik tovább az Alibaba

Az Alibaba célja a nemzetközi kereskedelem gyökeres átalakítása

 

A belgiumi logisztikai központ után újabb bázisok létesülhetnek Európában, a Handelsblatt szerint a következő helyszín Bulgária lehet, és a kínai cég európai versenytársak átvételével is terjeszkedhet a kontinensen.