Kiemelt hírek

A 4. Kína – Közép- és Kelet-Európai Országok Csúcstalálkozójának eredményei

A 4. Kína – Közép- és Kelet-Európai Országok Csúcstalálkozójának eredményei

Li Keqiang,  Aleksandar Vucic, az előző csúcstalálkozónak otthont adó Szerbia miniszterelnöke,  valamint Laimdota Straujuma,  Lettország miniszterelnöke a 4. Kína – Közép- és Kelet-Európai Országok Csúcstalálkozója után közös sajtótájékoztatót tartott és ismertette a találkozó eredményeit.

Li Keqiang miniszterelnök úr elmondta, hogy az elmúlt három évben folyamatos fejlődésen mentünk keresztül, hatékonyan megvalósult az, amiről az elmúlt három év csúcstalálkozóin megállapodás született, és gazdag eredményeket értünk el. Hozzátette, hogy Kína és a KKE országok összekapcsolták fejlesztési stratégiáikat, még nagyobb teret biztosítva az együttműködés mélyítéséhez. Ezen a csúcstalálkozón fogadtak el először középtávú, 5 évre vonatkozó tervet, megmutatva, hogy a Kína-KKE együttműködési mechanizmus nem csak egy évre tekint előre, hanem a távolabbi jövőbe is tekint, és fényes kilátásokkal rendelkezik.

 

Li Keqiang kihangsúlyozta, hogy a Kína-KKE együttműködés egészséges és hosszú távú fejlődésének előmozdítása érdekében a kínai fél „1+6"-os, „egy cél és hat fontos terület" együttműködési keretet javasol. Kiemelte, hogy közösen kell munkálkodnunk a nyitottságon, a tolerancián és a kölcsönös előnyökön alapuló új típusú partnerség előmozdításán. A „Kína-KKE országok középtávú együttműködési tervének" és a „Kína-KKE országok suzhoui együttműködési útmutatójának" megvalósítására kell koncentrálnunk, szilárdan elő kell mozdítani az infrastrukturális projekteket, a Budapest-Belgrád vasútvonal, illetve a Kína-Európa szárazföldi és tengeri tranzitútvonal projektet. A termelési kapacitás terén történő együttműködésben példákat kell állítanunk, meg kell vitatnunk az Adriai-tenger, a Balti-tenger és a Fekete-tenger kikötőin alapuló együttműködési lehetőségeket. Innovatívan, folyamatosan bővíteni kell a befektetési és pénzügyi együttműködés módjait, és egyeztetnünk kell egy Kína-KKE pénzügyi cég megalapításának a lehetőségéről. Elő kell mozdítanunk a kereskedelem és befektetések kölcsönös bővítését, többek között a mezőgazdaságban kell elérnünk áttörést. A kulturális és társadalmi párbeszéd mélyítése érdekében a kínai fél javasolja, hogy a 2016-os év a Kína-KKE kulturális párbeszéd éve legyen - folytatta.

 

Kína-KKE csúcstalálkozó

4. Kína – Közép- és Kelet-Európai Országok Csúcstalálkozó

 

Aleksandar Vucic szerb és Laimdota Straujuma lett miniszterelnök elmondták, hogy a KKE országok támogatják Li Keqiang miniszterelnök úr javaslatát az 1+6-os (egy cél és hat fontos terület) együttműködési keretről, továbbá elismerően nyilatkoztak a „Kína-KKE országok középtávú együttműködési tervéről" és a „Kína-KKE országok suzhoui együttműködési útmutatójáról".

 

 

Hozzátették, hogy a megállapodások végrehajtásán és a Kína-KKE együttműködés elmélyítésén fognak dolgozni, örülnek a kínai cégek régiós infrastrukturális projektjeit az „egy övezet, egy út" közös kiépítésére. Támogatják, hogy minél több kínai turista utazzon a KKE régióba, ezentúl kifejtették, hogy nagy várakozással tekintenek a jövőre Lettországban megrendezendő V. Kína-KKE Országok Csúcstalálkozójára.

 

Nagykövetség/MCOnet