Kiemelt hírek

Orbán: a kínai törekvések egybeesnek a magyar érdekekkel

Orbán: a kínai törekvések egybeesnek a magyar érdekekkel

Orbán Viktor kormányfő a Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen kijelentette: az Egy övezet, egy út elnevezésű kezdeményezés teljes egészében egybeesik a magyar nemzeti érdekekkel.

Orbán Viktor szerint a szabadkereskedelemnek és a világgazdaság szabadságának a rendjét fenntartani komoly feladat, és az Egy övezet, egy út együttműködés egy fontos garancia. "Nekünk, magyaroknak egy nyitott világgazdaság kell" - folytatta -, ezért Magyarország a jövőben is szeretne részt venni ebben az együttműködésben, és ezzel kapcsolatosan "semmifajta ideológiai, külső nyomást" nem fogad el, a magyar kormány mindig is a nemzeti érdekeket fogja követni.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a kínai vállalatok jelentősen hozzájárulnak a magyar gazdaság korszerűsítéséhez, a kínai beruházások 4,5 milliárd dollárnyi értéket képviselnek Magyarországon. Egyúttal kérte, hogy a tőkeberuházások növekedésének ütemét tartsák fenn a jövőben is.

 

Orbán: a kínai törekvések egybeesnek a magyar érdekekkel

Az eddig is kézzelfogható eredményeket hozó együttműködésben további óriási lehetőségek vannak 

 

Li Ko-csiang a magyar kormányzati delegációt köszöntve a szoros kínai-magyar kapcsolatokat és együttműködést méltatta, amely új területekre is kiterjedhet, például a digitalizációban. Hozzátette, a már eddig is kézzelfogható eredményeket hozó együttműködésben további óriási lehetőségek vannak nemcsak a nagyvállalatok, hanem a két ország kis és közepes cégei között is.

 

Orbán: a kínai törekvések egybeesnek a magyar érdekekkel

A magyar és a kínai miniszterelnök jelenlétében több kétoldalú megállapodás is született

 

A tárgyalás után a magyar és a kínai miniszterelnök jelenlétében több kétoldalú megállapodást is kötött a két ország, magyar részről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Palkovics László innovációs és technológiai miniszter írta alá az egyezményeket. Ezek egy magyar-kínai együttműködési központ létrehozásáról, a sport területén folytatott együttműködésről, a "digitális selyemútról", valamint az akadálymentes kereskedelmet elősegítő munkacsoport létrehozásáról szólnak, továbbá aláírtak egy, a magyar baromfi kínai kivitelét lehetővé tevő kétoldalú megállapodást.