Kína - hírek

Orbán Viktor beszéde a Pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyetemén

Orbán Viktor beszéde a Pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyetemén

Orbán Viktor miniszterelnök úr kínai munkaútja során látogatást tett és beszédet tartott a Pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyetemén, melynek fontos gondolatait alább közöljük.

Ha egy ország több ezer éves, és olyan hatalmas területű, mint az önöké, és olyan rengetegen lakják, mint az önökét, akkor a fennmaradás és a túlélés szinte napi rutin, de egy olyan nép számára, amely a határain kívül élőkkel is csak 15 milliónyi embert számlál, és amely Európának egy hadiösvényén fekszik, ezer éven keresztül fennmaradni rendkívül nagy teljesítmény - kezdte beszédét Orbán Viktor.

Úgyhogy én itt egy ősi európai nép képviseletében állok önök előtt. Egy olyan nép képviseletében, amely rendkívül büszke a múltjára - tette hozzá.

 

Orbán Viktor beszédet mondott a Pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyetemén

 

A magyarok a saját maguk életére nézve feltesznek egy olyan kérdést, amit szerintem egy kínai sosem tesz fel magának. Több mint ezer év óta azon gondolkodunk, hogy egyáltalán miért vagyunk a világon, különösen hogy ezer év alatt sok nép tűnt el mellettünk, amelyeknek már a nevére sem emlékszünk. A mi válaszunk pedig erre az, hogy a magyar nyelv és kultúra egy olyan sajátos alkotás, amely nélkülünk nem létezne a világon. Senki más nem beszéli, senki más nem használja, senki más nem hozott létre kultúrát ezen a nyelven, nem hozott létre képzőművészetet, zenét, építészetet. Ez a különlegesség ad okot arra, hogy mi, magyarok, létezzünk, s ezért mindenki, aki a mi nyelvünket megtanulja, részévé válik a magyar kultúrának, és erősíti a választ arra a kérdésre, hogy miért is léteznek magyarok a világon - folytatta.

 

Beszéde végén a miniszterelnök úr köszönetét fejezte ki az egyetemnek a magyar nyelvi képzésért.

 

kormany.hu/MCOnet