Kína - hírek

Szijjártó Péter kínai látogatása alatt jelentős megállapodások születtek

Szijjártó Péter kínai látogatása alatt jelentős megállapodások születtek

Pekingbe utazott a Szijjártó Péter, a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztos, ahol a kormány nevében megállapodást írt alá Magyarország kormánya és a Huawei Technologies, az információs és telekommunikációs technológiák (ICT) egyik vezető globális szállítójával.

A Philip Jiang, a Huawei Technologies elnökhelyettesével aláírt stratégiai megállapodás értelmében a Huawei az elkövetkező években törekedni fog arra, hogy bővítse magyarországi gyártó tevékenységét, és egyre több hazai beszállítót kapcsoljon be ellátási folyamataiba. Magyarország versenyképességének növelése érdekében a Huawei célként tűzte ki továbbá, hogy minél több első körös beszállítóját hozza Magyarországra, a kormány pedig kifejezte támogatási szándékát a vállalat európai uniós gazdasági céljainak megvalósításához. A stratégiai együttműködés részeként a Huawei támogatja Magyarország kormányát a hálózatbiztonság fokozására irányuló munkájában, és kész tevékenyen is részt venni az ország kibertérbeli és távközlési, kommunikációs biztonságának erősítésében.

Szijjártó Péter

Szijjártó Péter és Philip Jiang, a mobil távközlési eszközöket, hálózati berendezéseket gyártó Huawei Technologies alelnöke stratégiai együttműködési megállapodást ír alá

 


Szintén hatalmas jelentőségű esemény, hogy hitelszerződést kötött a Wizz Air és a kínai ICBC lízing cége, az aláíráson részt vett a kínai fővárosban tárgyaló Szijjártó Péter is. A Wizz Air ebből a hitelkeretből nyolc új Airbus A320 típusú repülőgép vásárlását tervezi. Az ICBC-vel megkötött hitelszerződés az első ilyen jellegű megállapodás a cég történetében, azonban a Wizz Air nyitott további tárgyalásokra a kínai piacon, hiszen a következő 5 évben további 70 új repülőgép vásárlását tervezi hasonló finanszírozású hitelekből - tájékoztatta Szijjártó Péter az MTI-t.

Pekingbe utazott a Szijjártó Péter, a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztos,

Hitelszerződést kötött a Wizz Air és a kínai ICBC lízing cége, az aláíráson részt vett a kínai fővárosban tárgyaló Szijjártó Péter is



Szijjártó Péter, a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztos Pekingben megbeszélést folytatott Szung Tao kínai külügyminiszter-helyettessel is.  a felek egyetértettek abban, hogy a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok további fejlesztése mindkét ország számára fontos cél, ezért a kínai kormány támogatja az együttműködést a kínai és a magyar eximbankok és a két fejlesztési bank között a tervezett vasúti fejlesztések finanszírozására.

Szijjártó Péter

Szijjártó Péter, a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztos megbeszélést folytatott Szung Tao kínai külügyminiszter-helyettessel


Szijjártó Péter a nap folyamán megbeszélést folytatott a kínai Wanhua IG vezetőivel is. A Wanhua többségi, stratégiai befektetőként van jelen a BorsodChemben, amely a hazai vegyipar kiemelkedő fontosságú vállalata, a Wanhua a BorsodChem meglévő kapacitásával együtt pedig a világ 2. legnagyobb izocionátgyártója. Szintén Pekingben átvette az első öt kínai befektetőtől a magyarországi letelepedési engedély iránti kérelmét Szijjártó Péter.


A kínai miniszterelnök továbbra is fenntartja meghívását Orbán Viktor számára a pekingi hivatalos látogatásra, jelenleg a végleges időpont egyeztetése zajlik - tudatta Szijjártó Péter.


MTI/MCOnet

Fotó: Miniszterelnökség