Kiemelt hírek

A Budapest-Belgrád vasútvonalhoz a kínai forrás a legjobb

A Budapest-Belgrád vasútvonalhoz a kínai forrás a legjobb

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, hogy kínai források a legkedvezőbbek a Budapest-Belgrád vasútvonal megépítéséhez, mivel hasonló európai támogatás nincsen. Hozzátette, hogy ennnek költségét csak a közbeszerzés végeztével lehet pontosan felmérni.

A miniszter ismertette, hogy dolláralapon, 2,5 százalékos kamatra 18 éves futamidővel infrastrukturális beruházásra nincs a kínaival versenyképes hitellehetőség. Szijjártó Péter az ajánlatok beérkezéséig nem kívánta az építési költségek becsléseit kommentálni és hangsúlyozta, hogy a beruházók versenye leszoríthatja az árakat, ezért Magyarország érdeke az, hogy minél többen versenyezzenek a projekt megvalósításáért.

 

A Budapest-Belgrád vasútvonalhoz a kínai forrás a legjobb

A kínai áruforgalomért folytatott versenyben a Budapest-Belgrás vasútvonal hatalmas előnyt jelent

 

Hangsúlyozta, hogy a kínai áruforgalomért folytatott versenyben nem Magyarország az egyetlen szereplő, de a kormány azt szeretné elérni, hogy minél több kínai áru itt érkezzen Európába és innen induljanak tovább a nyugati piacokra. A megvalósíthatósági tanulmány titkosításáról a titokgazda, vagyis a MÁV Zrt. döntött és érthető, ha ezt a dokumentumot nem kívánja a regionális versenytársakkal megosztani - tette hozzá.

 

MTI/T.D.