Kiemelt hírek

A kelet-közép-európai országok és Kína egészségügyi miniszterei tárgyaltak

A kelet-közép-európai országok és Kína egészségügyi miniszterei tárgyaltak

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a szakmai konferencián hangsúlyozta, hogy Magyarország elkötelezett a Kínával folytatott együttműködés ügyében, és motorja kíván lenni a Kína és a kelet-közép-európai térség egészségügyi együttműködésének. A harmadik alkalommal megrendezett többnapos találkozó része a 16 kelet-közép-európai országot, valamint Kínát magába foglaló 16+1 formátumú együttműködésnek. 

Semjén Zsolt megnyitóbeszédében arról beszélt, eljött annak az ideje, hogy ne csak pénzügyi és ipari, hanem egészségügyi és egészséggazdasági területen is legyen együttműködés Kína és a térség között. Véleménye szerint a konferencia visszajelzés arról, hogy Magyarország egészségügyi teljesítménye nemzetközi téren is figyelemreméltó, és más országoknak is hasznos példát nyújthat. Kiemelte, hogy a kelet-közép-európai országok az Európai Unió tagjaiként az egyik legversenyképesebb térség, míg Kína a világ egyik legnagyobb gazdasága.

 

A kelet-közép-európai országok és Kína egészségügyi miniszterei tárgyaltak

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes beszédet mondott a kelet-közép-európai országok és Kína egészségügyi minisztereinek szakmai konferenciáján

 

A térségeknek ezt ki kell használnia, különösen, ha az egészségügyről van szó - hívta fel a figyelmet a miniszterelnök-helyettes. Üdvözölte, hogy a kínai vállalatok egyre aktívabbak a térségben, és úgy vélte, hogy a rohamosan fejlődő Kínának a 21. században számos területen kulcsszerepe lehet, a globális terrorizmus elleni harctól kezdve a stabil világkereskedelmen át, a tudástőke gyarapításáig. Szólt a Budapesten létesített hagyományos knai gyógyászati központról is, ami új lendületet ad az együttműködésnek, majd párhuzamot vont a magyar és kínai egészségügy között, amelyeknek a középpontjában a prevenció áll.

 

A kelet-közép-európai országok és Kína egészségügyi miniszterei tárgyaltak

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond a kelet-közép-európai országok és Kína egészségügyi minisztereinek szakmai konferenciáján

 

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerint a jövő a Kelet és a Nyugat együttműködésében van, a világ jövőjét nem lehet Kína nélkül elképzelni. "Mi azt szeretnénk, hogy a világ jövőjét Kelet-Közép-Európa nélkül se lehessen elképzelni" - tette hozzá. Balog Zoltán beszámolt a konferencia közös nyilatkozatáról is, amelyben ismertetése szerint lényeges elem, hogy a betegségközpontú szemléletet felváltsa a megelőzés, valamint helyet kapott benne a tradicionális gyógyászat, a fertőző betegségek elleni küzdelem, az egészségügyi rendszerrel kapcsolatos tapasztalatcsere, valamint a gyógy- és egészségturizmusban rejlő lehetőségek.

 

A kelet-közép-európai országok és Kína egészségügyi miniszterei tárgyaltak

Liu Jen-tung, a kínai Államtanács elnökhelyettese, miniszterelnök-helyettes beszédet mond a kelet-közép-európai országok és Kína egészségügyi minisztereinek szakmai konferenciáján

 

Li Pin, Kína egészségügyi és családtervezési minisztere arról beszélt, hogy a kínai kormány nagy jelentőséget tulajdonít minden intézményi együttműködésnek Kelet-Közép-Európával. Liu Jen-Tung, a kínai Államtanács elnökhelyettese köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak, hogy megszervezték a konferenciát és fontosnak nevezte, hogy a kínai gyógyászat nemcsak egészségügyi, hanem kulturális kapocsként is megjelenik a térségben. A szakmai konferencia négy témával foglalkozik: népegészségügyi programokkal, kórházak közötti együttműködéssel, egészségpolitikai kutatásokkal és hagyományos kínai gyógyászattal.

 

/T.D.