Kiemelt hírek

A kínai XPeng közzétette hogyan birkóztak meg az autópályás önvezetéssel autóik

A kínai XPeng közzétette hogyan birkóztak meg az autópályás önvezetéssel autóik

2020. március 19 és 26 között tartották meg az önvezető technológiás tesztutakat Kínában Kanton és Peking közötti autópályákon.

Az autógyártótól független 228 fő ült a P7 szedánok volánjai mögé, hogy kipróbálják a járművek XPilot 3.0 szoftverével üzemeltetett Navigation Guided Pilot (NGP) vezetéstámogató rendszert, melyet úgy terveztek meg, hogy emberi beavatkozás nélkül is képes legyen autópályás manőverekre.

A vezetők 2930 kilómétert tettek meg az NGP funkció támogatásával különböző útvonalakon, a kiindulási pont és úticél között. Bámulatos eredményeket sikerült produkálni: 100 kilométeren átlagosan 0,71-szer kellett csak a sofőrnek besegíteni a vezetésbe és kb. 140 km-t tettek meg az autók egyhuzamban a technológia segítségével.

3 fő manőverre fókuszált a cég a teszt során: az önálló sávváltás és a többi autó mellett való elhaladás sikerére, az autópályára való felhajtás és lehajtás képességére, továbbá arra, hogy alagúton hogyan tudott áthaladni az autó. Ebben remekelt legjobban a flotta, mert 94,95%-ban egyedül is tudtak biztonságosan áthajtani. A P7-esek 94,41%-os arányban önállóan váltottak sávot és előztek meg más autókat. Az autópályára való fel és lehajtásnál 92,76%-ot tudtak elérni.

He Xiaopens, az XPeng vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta:

„Az expedíció komoly kihívás elé állította az NGP funkció robusztusságát és megbízhatóságát. Az eredmények azt mutatják, hogy ez nemcsak a legerősebb, hanem a legkönnyebben is alkalmazható önálló vezetési funkció a piacon jelenleg elérhető sorozatgyártású járművekben”.

Az XPeng autói az európai piacokon is jelen van, Norvégiába 2020 decemberében érkezett meg a G3 crossoverből az első szállítmány és várható, hogy a P7 értékesítése is megkezdődik.

BG

Forrás:  Villanyautosok.hu/Fotó is