Kiemelt hírek

A kínai bankrendszer a legnagyobb a világon

A kínai bankrendszer a legnagyobb a világon

A Financial Times összehasonlító elemzése szerint a kínai bankrendszer immár a legnagyobb a világon a szektorszintű mérlegfőösszeg alapján, megelőzve az euróövezeti bankszektort.

A londoni gazdasági napilap adatai szerint a kínai bankrendszer összesített eszközállománya 2016 végén 33 ezer milliárd dollár, az euróövezeti bankrendszeré 31 ezer milliárd dollár volt. A lista harmadik helyén az amerikai bankrendszer áll 16 ezer milliárd dollárral, utána a japán bankszektor 7 ezer milliárd dolláros eszközállománnyal.

 

A Financial Times összehasonlító elemzése szerint a kínai bankrendszer immár a legnagyobb a világon

A Financial Times összehasonlító elemzése szerint a kínai bankrendszer immár a legnagyobb a világon

 

kínai bankrendszer szektorszintű mérlegfőösszege a kínai GDP 3,1-szerese. A kínai GDP-érték piaci árfolyamon számolva már 2011-ben megelőzte az Európai Unióét. Ugyanakkor Eswar Prasad, a Cornell Egyetem közgazdász professzora szerint a kínai bankrendszer hatalmas mérete annak a jele, hogy a kínai gazdaság milyen eltúlzott mértékben függ a bankok finanszírozta beruházásoktól, illetve, hogy hatalmas hitelkockázatoknak van kitéve.

 

A kínai bankrendszer összesített eszközállománya 2016 végén 33 ezer milliárd dollár volt

A kínai bankrendszer összesített eszközállománya 2016 végén 33 ezer milliárd dollár volt

 

Mindazonáltal a londoni pénzügyi elemzők szerint a következő évtized végére a kínai gazdaság egésze is a legnagyobb lesz a világon a dollárban számolt nominális hazai össztermék alapján, a második helyre utasítva az Egyesült Államokat. Ezt bizonyítja a Centre for Economics and Business Research (CEBR) által összeállított prognózis a világ vezető gazdasági erőcentrumainak sorrendjéről, mely szerint  2029-ben az Egyesült Államok és Kína helyet cserél a legnagyobb gazdaságok globális ranglistájának első két helyén.


/T.D.