Kiemelt hírek

A kínai kormányfő egyenlő bánásmódot ígért az európai vállalatok számára

A kínai kormányfő egyenlő bánásmódot ígért az európai vállalatok számára

Az Európai Unió és Kína közötti brüsszeli csúcstalálkozón további piacnyitást és egyenlő bánásmódot ígért az európai cégek számára Li Ko-csiang kínai kormányfő. "Nehéz, de végül sikeres tárgyalásokat zártunk" - mondta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, aki szerint a friss kínai vállalások "áttörést" jelentenek.

 

Bár sokáig úgy tűnt, hogy nem fog sikerülni, egyes hírek szerint nagyjából 50 órányi előkészítés után a két fél közös zárónyilatkozatot fogadott el a találkozón, miután annak szövegéről az utolsó pillanatokig egyeztettek. A hétoldalas dokumentumban az EU és Kína vállalta piacának "szélesebb körű, egyszerűbb és megkülönböztetéstől mentes" megnyitását, illetve a viszony szorosabbra fűzését bizonyos területeken, például a klímaváltozás elleni fellépést és a multilateralizmus biztosítását illetően.

 

A kínai kormányfő egyenlő bánásmódot ígért az európai vállalatok számára

"Nehéz, de végül sikeres tárgyalásokat zártunk"

 

Megállapodásuk szerint a felek támogatják a Kereskedelmi Világszervezet reformját, ideértve az ipari szubvenciókkal szembeni szabályozás megerősítését is, amelyek miatt világszerte élesen bírálják Pekinget. A nyilatkozatban az is szerepel, hogy véget kell vetni a kényszerített technológiatranszfereknek. Sokan már régóta sérelmezik, hogy a piacra jutás feltételeként a nyugati vállalatoknak Kínában együttműködésre kell lépniük helyi cégekkel, átadva nekik a "know-how-t" és a kulcsfontosságú technológiákat. "Jelentős közös nyilatkozatot írtunk alá a kölcsönös tisztelet és egyenlőség alapján, amely világosan fogalmaz az irányok és a konkrét célok vonatkozásában is" - fogalmazott Juncker.