Kiemelt hírek

A kínai szolgáltatóipar stabilan növekedett

A kínai szolgáltatóipar stabilan növekedett

Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérése alapján stabilan növekedett a kínai szolgáltatóipar teljesítménye augusztusban.

A Caixin/Markit által közzétett adatok szerint a kínai gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) augusztusban 54,0 pontra mérséklődött a júliusi 54,1 pontról. A kínai szolgáltatóipari BMI ezzel negyedik hónapja áll a növekedést és a visszaesést elválasztó, 50 pontos küszöb fölött. A növekedést augusztusban változatlanul a belföldi piac ösztönözte, míg a kivitel a második egymást követő hónapja csökkent a világjárvány okozta kihívások miatt. Az üzleti várakozásokat tükröző részindex bár továbbra is optimizmusról árulkodott, az elmúlt hónapok legalacsonyabb szintjére ereszkedett augusztusban. A felmérésben részt vevő számos vállalat arra számít, hogy a piaci körülmények az elkövetkező időszakban tovább javulnak majd, míg mások aggodalmukat fejezték ki a járvány elhúzódó hatásai miatt. 

 

A kínai szolgáltatóipar stabilan növekedett

 

A foglalkoztatottságot tükröző részindex január óta a múlt hónapban kapaszkodott először az 50 pontos küszöb fölé. Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza rámutatott: a megrendelések állományának növekedése miatt több vállalat bővítette a foglalkoztatotti létszámát. Kína gazdasága a járvány bénító hatásai nyomán 6,8 százalékkal esett vissza az idei első negyedévben - először zsugorodva azóta, hogy 1992 első negyedévében elkezdték közzé tenni a hivatalos GDP adatokat. A második negyedévben azonban a kínai GDP már 3,2 százalékkal nőtt éves összevetésben. Egyes szakértők úgy vélik, hogy amennyiben az országban nem alakul ki ismét súlyos járványhelyzet, a kínai gazdaság az év második felében javuló irányban haladhat tovább. 

 

MTI/T.D.