Kiemelt hírek

A kínaiak új küldetése: megfigyelni a napot

A kínaiak új küldetése: megfigyelni a napot

Kína elindította napmegfigyelő obszervatóriumát.

Az Advanced Space-based Solar Observatory (ASO-S) 2022. október 9-én, helyi idő szerint 7.43-kor szállt fel az észak-kínai Jiuquan Satellite Launch Centerből.


Az ASO-S adatai bárki számára hozzáférhetőek lesznek

A kínai csillagászok szerint a három műszerből álló napmegfigyelő obszervatórium képes megmutatni, hogy a Nap mágneses tere hogyan hoz létre koronakidobódásokat (CME) és más kitöréseket. Korábban is küldtek műholdakat a világűrbe, amelyeken a Napot figyelő egyedi műszerek voltak, de a 900 millió jüan (126 millió dollár) értékű ASO-S az első olyan obszervatórium, ami többféle eszközt tartalmaz.

A csillagászok tudják, hogy a Nap mágneses mezeje okozza az energiasugárzást, de a kettő közötti kapcsolat feltárása közismerten bonyolult. Az ASO-S fontos lesz ezen összefüggések megértésében, mivel műszerei egyszerre több hullámhosszon is vizsgálódnak.

A küldetés legalább 4 évig fog tartani, ami az átlagosan 11 évig tartó napciklus 2024-25-ös csúcspontját fogja lefedni. A szonda kezdeti négy-hat hónapos üzembe helyezési fázisa után az ASO-S adatai bárki számára hozzáférhetőek lesznek.

 

BG

Forrás: Nature

A képek: YouTube és Pixabay