Kiemelt hírek

A világ legerősebb kvantumszámítógépét építették meg Kínában

A világ legerősebb kvantumszámítógépét építették meg Kínában

A Zuchongzhi elnevezésű kvantumszámítógép a világ leggyorsabb gépe. Képes volt 1 óra alatt elvégezni egy olyan feladatot, ami más szupergépeknek több évbe telt volna.

Az utóbbi években a kvantumszámítógépek fejlesztése gőzerővel zajlik annak érdekében, hogy minél előbb használatba lehessen venni azokat. A kvantumszámítógépek quibitekkel dolgoznak, melyek engedelmeskednek a kvantummechanika törvényeinek.

A Zuchongzhi gyorsabb mint a Google Sycamore

A ZME Science magazin szerint Kínában előállítottak egy 66 quibittel rendelkező kvantumprocesszort, amivel 1 óra alatt olyan bonyolult feladatot oldottak meg, ami a többi szuperszámítógépnek 8 évébe telt volna. A 66 quibitből a gép 56-ot használ. A Zuchongzhi-val szemben a Google Sycamore chipje 53 quibittel rendelkezik. A chipeket speciális körülmények között 0 fokra (-273,15 C) kell hűteni és ott is kell tartani a megfelelő működés elérésének érdekében.

A Kínai Tudományos és Technológiai Egyetem Modern Fizikai Tanszékének kutatócsoportja már 2020. decemberében bejelentette, hogy a kvantumszámítógépük 10 milliárdszorosan lefölözi a Google Sycamore-t.

A kvantumszámítógéppel való kutatás sikere az Anhuj tartományban lévő Hofej Műszaki Egyetemen a Csien-Vej Pan vezette kutatócsoportnak köszönhető, de a chip végső teljesítményét még nem érték el.

A Zuchongzhi kvantumszámítógép elődje az 53 quibites Juizhang volt, viszont a mostani gép sokkal gyorsabb és könnyebben programozhatóbb.

 

BG

Forrás: SG.hu, PCWorld, Rakéta

A képek illusztrációk