Kiemelt hírek

Az elmúlt évtized leggyorsabb ütemében nőtt a kínai szolgáltatóipar

Az elmúlt évtized leggyorsabb ütemében nőtt a kínai szolgáltatóipar

Az elmúlt évtized leggyorsabb ütemében nőtt a kínai szolgáltatóipar teljesítménye júniusban - derül ki a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felméréséből.

A Caixin/Markit közzétett adatai szerint a kínai gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) júniusban 58,4 pontra emelkedett a májusi 55,0 pontról. A Caixin/Markit adatai alapján a kínai szolgáltatóipari BMI immár a második hónapja állt a növekedést és a visszaesést elválasztó, 50 pontos küszöb fölött, a júniusi eredmény ráadásul a legerősebb volt 2010 áprilisa óta. Az új megrendelések állománya a májusi 55,8 pontról 57,3 pontra emelkedett a múlt hónapban, a leggyorsabb ütemben erősödve 2010 áprilisa óta. Bizakodásra ad okot az exportmegrendelések állományát tükröző részindex is, amely január óta először a növekedési tartományba kapaszkodott vissza, miután Kína több kereskedelmi partnere elkezdte enyhíteni a világjárvány miatt bevezetett, gazdaságblokkoló óvintézkedéseket.

 

Az elmúlt évtized leggyorsabb ütemében nőtt a kínai szolgáltatóipar

 

Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza az adatokhoz mellékelt közleményben rámutatott: a kínai szolgáltatóiparban júniusban változatlanul a foglalkoztatottság jelentette a kulcsproblémát. A foglalkoztatottságot tükröző részindex ugyanis az ötödik egymást követő hónapja maradt az 50 pontos küszöb alatt, és enyhén romlott májushoz képest. A szakértő úgy fogalmazott: bár a vállalkozások optimisták voltak a gazdasági kilátásokat illetően, továbbra is óvatosan álltak az állomány bővítésének kérdéséhez, a foglalkoztatottság pedig mind a feldolgozóipar, mind pedig a szolgáltatóipar terén csökkent. A kínai kormányzat a múlt hónapban közölte, hogy az idei évre 9 millió új városi munkahely teremtését tűzte ki, megfigyelők azonban amiatt aggódnak, hogy a kínai munkaerőpiac az év második felében még nagyobb nyomás alá kerülhet, miután közel 9 millió friss diplomás csatlakozik az álláskeresők táborához országszerte.

 

MTI/T.D.