Kiemelt hírek

Erősödött a kínai szolgáltatószektor

Erősödött a kínai szolgáltatószektor

Jót tett a kínai szolgáltatóiparnak a gazdaság helyreállását mutató, erősödő belföldi kereslet márciusban- tette közzé közös felmérésüket a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és a londoni székhelyű IHS Markit pénzügyi- gazdasági adatszolgáltató.

A közzétett felmérésből kiderül, hogy a szolgáltatóipar, mely a kínai gazdaságnak több mint a felét teszi ki, a beszerzésimenedzser-indexe (BMI) alapján a februári 51,5 pontról 54,3 pontra emelkedett. Ez az adat az elmúlt negyed év legerősebb hónapja volt és tizenegyedik hónapja a kínai szolgáltatóipar tartós emelkedését mutatja. Amennyiben a BMI 50 pont feletti érték, akkor erősödést, ha alatta van az érték, akkor csökkenést mutat.

Az új megrendelések üteme hatással volt a teljesítmény növekedésére is márciusban. Az elmúlt három hónapban az új megrendelések részindexe a legmagasabb szinten volt márciusban. A belföldi kereslet lendületesen alakul, míg az exportmegrendelések enyhe csökkenést mutatnak. A felmérésben résztvevő cégek szerint a világjárvány hatással van a külföldi megrendeléseikre is.

A márciusi foglalkoztatottság alindexe alapján 50 pont fölé kúszott a februári csökkenés után. A szektorban dolgozó cégek növekvő működési költségeik emelkedéséről számoltak be, amit a nyersanyagok és munkaerő költségeinek drágulásának tulajdonítanak. Ennek következménye, hogy vásárlói áraikat emelni kellett.

Derűlátásra ad okot az üzleti várakozásokat tükröző részindex is márciusban, mely 2011 februárja óta most volt a legmagasabb érték.

A kompozit beszerzésimenedzser index a feldolgozóipar és szolgálatóipar adatait is összefoglalja. Ennek értéke márciusban 53.1 pontra emelkedett 51,7 pontról. Ez a lendületes növekedés a szolgáltatóipar teljesítménynövekedését tükrözi.

Az adatokat kiértékelve Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza rámutatott, hogy a feldolgozóipar helyreállása 4 hónap után lassult, de közben a szolgáltató szektoré felgyorsult márciusban. A szolgáltatóiparban ebből kifolyólag többen dolgoznak, de a feldolgozóiparban is nagy a nyomás. A közgazdász szerint a ráfordítási kiadások és termelői árak folyamatosan emelkednek az elmúlt hónapokban, az inflációs nyomást tükrözve. Vang Csö szerint ez a helyzet nem kedvez a koronavírus-járványt követő gazdasági helyreállítás fenntartásának szempontjából.

 

BG

Forrás: MTI