Kiemelt hírek

Felgyorsítják a hitelszerződési tárgyalásokat Kínával a Budapest-Belgrád vasútvonal építéséhez

Felgyorsítják a hitelszerződési tárgyalásokat Kínával a Budapest-Belgrád vasútvonal építéséhez

Felgyorsítják a Budapest-Belgrád vasútvonal építéséhez kapcsolódó hitelszerződésről szóló tárgyalásokat a Pénzügyminisztérium és a kínai Exim Bank között - állapodott meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Vang Ji kínai külügyminiszterrel.

A kínai támogatással készülő vasútvonal építésének kivitelezési szerződése ugyanis abban az esetben lép hatályba, ha megkötötték a hitelmegállapodást - emlékeztetett a magyar miniszter a megbeszélést követően. Az ENSZ-közgyűlés ülésszakának helyszínén tartott kétoldalú találkozón megállapították, hogy Magyarország és Kína kapcsolata soha nem volt olyan jó, mint jelenleg. Ez különösen örömteli annak fényében, hogy a két ország idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulóját - emelte ki Szijjártó Péter.

 

 

Elmondta: az ENSZ-en belüli együttműködés keretében megerősítették azt a megállapodást, amelynek értelmében Kína támogatja Magyarország tagságát az UNESCO végrehajtó tanácsában, Magyarország pedig támogatja Kína tagságát az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában.

 

Felgyorsítják a hitelszerződési tárgyalásokat Kínával a Budapest-Belgrád vasútvonal építéséhez

 

Szijjártó Péter a találkozón megerősítette, hogy Magyarország továbbra is zászlóshajója kíván lenni a Kína és a közép-, illetve kelet-európai országok közötti együttműködésnek, amely - mutatott rá - az érintetteken kívül az egész Európai Unió érdekét szolgálja. Megerősítették azt a közös törekvést is, hogy kínai egyetem jöjjön létre Magyarországon. Szijjártó Péter a találkozón kitért arra, hogy Magyarország kicsi, de nyitott gazdasággal rendelkező országként semmilyen módon nem érdekelt a kereskedelmi konfliktusok kiéleződésében.

 

"Abban bízunk, hogy az Európai Unión kívüli két legnagyobb kereskedelmi partnerünk, az Egyesült Államok és Kína a kölcsönösség talaján állva tudja rendezni a jelenleg fennálló vitás kérdéseket" vámok, szigorítások bevezetése nélkül - fogalmazott a tárgyalás után.