Kiemelt hírek

Hszi Csin-ping kínai elnök Floridába utazik Donald Trumphoz

Hszi Csin-ping kínai elnök Floridába utazik Donald Trumphoz

Donald Trump amerikai elnök áprilisban floridai üdülőjébe várja Hszi Csin-ping kínai elnököt, a csúcstalálkozó az első alkalom lenne, hogy a két elnök személyesen is megvitassa a kétoldalú viszony kérdéseit és az ázsiai régió elsősorban Észak-Korea miatt feszültté vált helyzetét. 

Trump február elején telefonon beszélt kínai hivatali kollégájával, s akkor megnyugtatta őt, hogy Washington változatlanul kitart az évtizedek óta politikája alapját jelentő "egy Kína"-elv mellett, vagyis a Kínai Köztársaságot Kína részeként ismeri el. Az amerikai-kínai viszonyt elsősorban kereskedelmi kérdések terhelik. Donald Trump már választási kampányában is többször hangoztatta, hogy az Egyesült Államoknak óriási a kereskedelmi deficitje Kínával szemben, s Kína "elszívja" az amerikai munkahelyeket. 

 

Donald Trump és Hszi Csin-ping először fog személyesen találkozni

Donald Trump és Hszi Csin-ping először fog személyesen találkozni

 

Ugyanakkor ez ügyben elnökként még nem tett lépéseket, illetve azzal kapcsolatban sem, hogy első hivatali napján "valuta-manipulátornak" minősítette Pekinget. A megbeszélésen várhatóan erről is szó lesz, illetve szinte bizonyosan megvitatják a Dél-kínai tengeren Peking által épített mesterséges szigetek ügyét, valamint az észak-koreai fenyegetést. 

 

amerikai-kínai viszony

Az amerikai-kínai viszonyt elsősorban kereskedelmi kérdések terhelik, ugyanakkor Trump megnyugtatta kollégáját, hogy Washington kitart az "egy Kína"-elv mellett

 

Washington elszánt, hogy Pekinggel szövetkezve lépjen fel Phenjan ellen. Február végén Donald Trump a Fehér Házban fogadta Jang Csie-cse kínai csúcsdiplomatát, Hszi elnök külpolitikai főtanácsadóját, aki tárgyalt Tillerson külügyminszterrel, Herbert McMaster nemzetbiztonsági főtanácsadóval és Steve Bannon stratégiai főtanácsadóval is. Hszi elnök várható látogatásnak kérdésén kívül akkor is az amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatokat és Ázsia biztonságának problémáit vitatták meg.  /T.D.