Kiemelt hírek

Kína előállna az 5.5G-vel

Kína előállna az 5.5G-vel

Gyorsabb vezeték nélküli technológiával törekszik a 6G szabványok versenye élére kerülni a keleti ország. A kínai Huawei már az 5.5G-t tervezi.

A közelmúltban zajlott le Kínában az MWC Sanghaji szakkiállítás, amely a Huawei és más kínai távközlési vállalatok mobiltechnológiai fejlődését mutatja be - miközben az ország a 6G mobil szabványok meghatározását is kezdeményezi.

Az 5G kereskedelmi bevezetése a jelek szerint meghozta a kedvet a további innovációkhoz – jegyezte meg a rendezvényen tartott beszédésben Meng Wanzhou, a Huawei Technologies pénzügyi igazgatója. Ő volt a soros elnökhelyettes is az eseményen, amely egyébként Ázsia legnagyobb mobiltechnológiai tárlata.

A Huawei kiállítása ugyanis az MWC-n nagy hangsúlyt fektetett az 5.5G technológiára – ez egy  átmeneti lépésnek számít az 5G és a 6G között, „Beyond 5G” vagy „5G Advanced” néven is szokás emlegetni. A vállalat 2024 második felében készül forgalomba hozni azt.

A Huawei állítja: az 5.5G tízszeres hálózati teljesítménynövekedést kínál a szabványos 5G-hez képest, lehetővé téve a tárgyak internete gyorsabb elérését, hatékonyabb gyárakat és szállítási rendszereket, valamint 3D-s tartalomkészítést.Kína előállna az 5.5G-vel

Kína előállna az 5.5G-vel

Míg az MWC Shanghai korábban az innovatív dizájnnal és funkciókkal rendelkező okostelefonokat helyezte előtérbe, idén a világjárvány okozta zavarok és a készülékek hűtése miatti igények okán a hangsúly eltolódik.

Az eseményen immár nagyobb figyelem irányult az 5G alkalmazásokra és a vezeték nélküli technológia következő lépéseire.

A China Mobile mindent megtesz az 5G kiépítéséért, s több oldalról is előmozdítja a 6G kutatást és fejlesztést – jelentette ki Yang Jie elnök a rendezvényen. Az állami tulajdonban lévő távközlési cég olyan rendszert mutatott be, amely 6G technológiával segíti a drónok hatékony működését.

Kína világszinten kiemelkedő az 5G hálózata elérhetőségét tekintve. Az Ipari és Informatikai Minisztérium szerint az országnak április végén 634 millió 5G-felhasználója és több mint 2,73 millió bázisállomása volt - ezek mindegyike a globális teljes forgalom 60 százalékát tette ki.

Kína eredetileg 2019 novemberében indította el az 5G-szolgáltatást, fél évvel az Egyesült Államok és Dél-Korea után. A kormány azonban a technológiát a Made in China 2025 ipari modernizációs kezdeményezés központi elemévé tette - ez jelentős állami és magánszektorbeli bevezetési lökést adott és sokkal gyorsabb terjeszkedést eredményezett, mint más országokban.

A kínai minisztérium szerint április végéig összesen közel 600 milliárd jüant (83 milliárd dollárt) költöttek 5G hálózatokra. A China Mobile szerint befektetése 2022-re érte el a csúcsot, azóta stabilabb időszakba lépett.

Az 5G ipari felhasználása egyre növekszik - különösen a gyárak, kikötők és bányák munkaerő-kímélő távoli működéséhez használják. A kormány szerint a technológiát eddig több mint 50 ezer ipari alkalmazásban hasznosították.

A Huawei az 5,5G-re összpontosít - arra számítva, hogy a digitális átállás számos területen terjed tovább. 

A 6G nemzetközi szabványait várhatóan 2030 körül határozzák meg, a kereskedelmi használat pedig ezt követően kezdődik el. A Huawei most várhatóan az 5,5G-vel kíván rekordot építeni, hogy erősebb pozícióba kerüljön a folyamat befolyásolása terén.

B.A.