Kiemelt hírek

Kína építi a világ legerősebb haditengerészeti radarját

Kína építi a világ legerősebb haditengerészeti radarját

Akár egy másik kontinensen is képes objektumokat észlelni a kínai tudósok fejlesztette, igen erős haditengerészeti radar.

Ha működésbe lép, 4500 kilométer távolságból is észrevehet elllenséges rakétákat egy vadonatúj kínai haditengerészeti radar – tudatta a South China Morning Post.

Vagyis, tudása akkora, hogy akár másik kontinensen is képes objektumokat észlelni.

Kínai tudósok fejlesztik a 30 megawattos csúcsteljesítményű rendszert, mely határozottan növeli a harci helyzeti előnyüket. Jobb, mint bármelyik ma használatos radar, ezek ugyanis maximum 3200 kilométerről képesek észlelésre – írta meg a South China Morning Post.

Kiemelkedő, hogy a kínai radar - megalkotói szerint - akár több célpont követését is meg tudja oldani 3500 kilométeres távon belül.

A radart tudósok és mérnökök csapata készíti, a Harbini Tudományos és Technológiai Egyetem docense, Sun Donyang vezetésével.

Az ún. aktív fázisvezérelt, több tízezer adóvevővel ellátott eszközt újgenerációs hadihajókra telepítenék majd, s állításuk szerint már építik is az első rendszert.

Az új technológiai fejlesztések lehetővé teszik, hogy kisebb méretűek legyenek a nagy teljesítményű radarok, az 5G technológia alkalmazása pedig megoldja, hogy alacsonyabb költséggel, egyszerűbben és nagyobb mennyiségben lehessen előállítani fontos alkatrészeket – tudatta a South China Morning Post.

B.A.